Segons creuen, cal recuperar aquesta unitat «des d'ara mateix». En relació a la trobada, creuen que ERC hauria de liderar-ne la constitució i consideren que potser l'instrument vàlid podria ser el Consell per la República –que volen que es digui Consell 'de' la República-. Per a ells, aquest espai és on s'hauria d'arribar a acords per traçar una estratègia conjunta. Tot i això, lamenten que ERC «no ha sabut com evitar» que el CxR pateixi «una utilització partidista» i diuen que potser cal «reinterpretar» la presència del membre d'ERC a l'espai.
Els militants també aposten perquè ERC «lideri una acció política per fer un Govern que treballi per la república i per fer efectiu el mandat de l'1-O». Així, creuen que si se supera el 50% dels vots en aquesta línia això suposarà «una val inequívoc» per implementar el mandat de l'1-O.
A la carta, els militants diuen que ERC «ha donat carta blanca al PSOE fins a tres cops» i lamenten que tot i així la situació no ha tendit a «la normalització» del diàleg i al respecte institucional, i remarquen que la repressió no ha acabat ni hi ha hagut cap avanç «significatiu» en la situació de presos i exiliats.
Els crítics també diuen que no estan d'acord amb la direcció d'ERC perquè «ha abandonat el mandat del referèndum de l'1-O» i «ha oblidat l'èxit que es va assolir com a societat en poder exercir un dret fonamental com el dret a l'autodeterminació». «Sembla com si tot l'esforç d'organització de la militància, així com també de la defensa que va fer la ciutadania del referèndum, s'hagués llançat a la paperera de la història per part de la direcció actual d'ERC», afegeixen.
D'altra banda, el col·lectiu també diu que l'amnistia «no és el camí» i aposta per «l'anul·lació de tots els processos judicials i policials oberts i tancats.».
Els militants asseguren que han intentat en diverses ocasions «mantenir un diàleg» amb el president el partit però lamenten que no han obtingut resposta i per això han fet el comunicat públic.