Diari Més

El Procicat no incrementa les restriccions per Cap d'Any i les manté una setmana més

L'Agència de Salut Pública contractarà entre 450 i 750 persones a partir del febrer per fer rastrejos

La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la presentació de l'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

consellera de Salut, Alba VergésACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè tècnic de Protecció Civil ha decidit aquest dilluns mantenir les restriccions ja establertes per Nadal i no incrementar-les per Cap d'Any, com s'havia especulat. D'aquesta manera, el toc de queda es manté a la 1 de la matinada pel dia 1 i els sopars del dia 31 han de ser d'un màxim de deu persones de dues bombolles diferents. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha demanat que se segueixin les recomanacions i que no es poden relaxar les mesures tot i haver començat la campanya de vacunació de la covid, ja que la immunitat de grup encara trigarà mesos en arribar.

Les mesures van entrar en vigor dilluns de la setmana passada i estaran vigents fins dilluns vinent, 4 de gener, just abans de Reis, un altre dels dies marcats pel Procicat com d'alt risc per les trobades familiars.

Sàmper ha reiterat que els 27.000 policies de Catalunya, entre mossos d'Esquadra i policies locals, no poden vigilar cada casa, però ha demanat autoresponsabilitat als ciutadans, tot i admetre que la festa de Cap d'Any s'assembla més a una revetlla que a una festa familiar, i això comporta més riscos.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que les mesures dictades fins ara no són simples recomanacions, sinó que hi ha prohibicions clares com el nombre màxim de persones i bombolles que es poden reunir, i que imposar més restriccions suposaria «prohibir-ho tot». Per això, ha recordat que el Procicat estableix els límits màxims d'horaris, aforaments, bombolles o persones en una trobada familiar, però es recomana no arribar a aquests límits. En tot cas, ha admès que en aquests últims dies festius la immensa majoria de la població ha complert les recomanacions sanitàries, cosa que s'ha evidenciat amb la reducció de mobilitat d'un 45% a l'àrea metropolitana, i també a les comarques confinades del Ripollès i la Cerdanya, amb una baixada del 90% del trànsit al túnel del Cadí.

La directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, s'ha mostrat preocupada per l'increment continuat de xifres des de fa dies, i ha demanat a la població que no faci cap «desplaçament innecessari», i ha considerat que només són imprescindibles els desplaçaments per tenir cura de persones vulnerables. «El més segur és fer el Cap d'Any a casa només amb la bombolla de convivència», ha dit, recordant que sempre és millor fer les trobades sense àpats, a l'aire lliure o en espais molt ventilats.

Més rastrejadors

Salut finalitzarà el contracte amb Ferrovial el proper 31 de gener, i contractarà directament de 450 a 750 professionals per fer les tasques de seguiment telefònic de la covid-19, segons ha anunciat aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés. El seguiment passarà a estar dirigit directament per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, amb un pressupost d'uns 19 milions d'euros. Aquests nous rastrejadors no només trucaran contactes estrets, sinó que posaran en agenda les seves proves diagnòstiques, alliberant de feina a l'atenció primària, i faran també un cribratge de «salut emocional»per derivar la gent que ho necessiti als psicòlegs del 061, o identificar necessitats socials per complir bé les quarantenes.

Segons ha dit Vergés, es tracta de fer uns rastrejos «més àgils i amb tasques més individualitzades per seguir les cadenes de transmissió». Un cop desplegat, la consellera ha assegurat que hi haurà més de 3.000 persones dedicades al rastreig de casos covid a Catalunya. Fins ara, es trucava als contactes estrets des d'un call centerque gestionava Ferroser, filial de Ferrovial.

De cara al nou programa gestionat directament per Salut, la majoria dels professionals que s'incorporaran tindran un perfil de gestor administratiu però per cada 20 d'aquests hi haurà un titulat superior en una especialitat de salut pública que serà el coordinador dels operatius territorials. L'objectiu és fer la formació al gener i que a partir del febrer ja estigui operatiu el nou programa.

Pel que fa a la forquilla de les incorporacions de 450 a 750 persones, Ramentol ha explicat que respon a la mateixa «flexibilitat»que hi havia en el contracte amb Ferroser en base a la situació epidemiològica del moment. La previsió és que aquestes persones provinguin d'una borsa de treball creada pel propi departament fa uns mesos per cercar enquestadors però no ha descartat que es puguin contractar professionals dels que ara treballaven a través del contracte amb Ferrovial «si la situació ho requereix».

Per últim, Vergés ha destacat que des del juny s'ha treballat per construir un sistema de rastreig «des de zero»i que sigui de gestió directa. La consellera ha afirmat que no es tracta de substituir el servei que fins ara donava Ferroser sinó que anirà més enllà per aconseguir un sistema «integral i integrat», en paraules de Ramentol.

tracking