Diari Més

La 'factura' de la covid-19 per la Generalitat: 8,5 milions al dia des de març

La previsió del Govern és tancar 2020 amb un dèficit del 0,7% del PIB

Pla general de la façana del Palau de la Generalitat

Palau de la GeneralitatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia de la covid-19 ha provocat una despesa extra a la Generalitat de 8,5 milions d'euros al dia des del mes de març, dels quals 5,09 milions corresponen a la despesa directa sociosanitària i la resta a despesa indirecta i induïda, és a dir, per a combatre els efectes de la crisi.

Segons dades del propi Govern, en només nou mesos, és a dir, des de març fins a novembre, tots dos inclosos, el virus i la crisi econòmica que ha desencadenat han provocat una 'factura' extraordinària de 2.300,5 milions d'euros, dels quals 1.375,4 milions corresponen a despesa directa i 925,1 milions a despesa indirecta o induïda.

Encara que la despesa no s'ha executat de manera homogènia cada mes, sinó segons les urgències creades per la pandèmia, el virus ha obligat a posar un total de 255,6 milions de mitjana cada mes al Govern, la qual cosa indica aproximadament 8,5 milions diaris.

Entre les despeses directes fetes en aquests nou mesos destaquen partides com la de personal sanitari (330,4 milions), productes sense recepta mèdica (328,7 milions) o concerts sanitaris (277,4 milions).

I entre les despeses indirectes hi ha els 452,5 milions destinats a ajudes i subvencions -el que suposa 50,27 milions d'euros al mes durant la pandèmia-, els 137,26 milions per compensar la davallada de passatgers en el transport públic o els 123,26 milions invertits en protecció social, entre altres.

Cal tenir en compte que la despesa, tant en l'àmbit sanitari com l'indirecte, continuarà augmentant també al desembre com a l'inici del 2021, tant per l'evolució de la pandèmia com per les noves ajudes a sectors afectats, entre ells els autònoms.

De fet, el Govern va assegurar fa només uns dies que havia desemborsat 2.000 euros per persona a un total de 132.000 treballadors autònoms, amb el que ha invertit 264 milions més en aquesta ajuda directa.

Això suposa que, sense sumar la despesa sanitària i d'un altre tipus executat al desembre, aquests 264 milions destinats als autònoms, afegits a la factura acumulada de 2.300,5 milions fins a novembre, ja igualen la despesa estimada pel Govern com a conseqüència de la pandèmia per a tot 2020.

I és que al juliol el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, va xifrar al Parlament en 2.565 milions d'euros la despesa addicional provocada enguany per la pandèmia, una xifra que, a jutjar per les dades de l'últim informe mensual d'execució del pressupost de la Generalitat, actualitzat fins al 30 de novembre, sembla que es quedarà curta.

En aquesta línia, la secretària d'Economia, Natàlia Mes Guix, va corregir a l'alça aquesta xifra a finals de novembre -a través de diversos missatges al seu compte de Twitter- i va assegurar que la crisi de la covid comportaria una despesa extra entorn dels 3.500 milions.

Per la part dels ingressos, la pandèmia també ha afectat substancialment la recaptació, tant per la menor activitat econòmica com pels ajornaments donats per les administracions.

En particular, la covid-19 ha provocat una reducció de recaptació en els principals impostos que gestiona la Generalitat, com a Transmissions Patrimonials (-19,6%), Actes Jurídics Documentats (-12,9%) o Successions i Donacions (-3,2%), i ha desplomat uns altres també propis com el d'establiments turístics (- 66%) o els del joc (-38,5%).

De fet, Aragonès va estimar al juliol que la pandèmia podria fer caure enguany els ingressos de la Generalitat en uns 2.407 milions, encara que al novembre la secretària d'Economia va rebaixar aquesta xifra fins als 1.500 milions de pèrdua d'ingressos.

No obstant això, el balanç pressupostari fins a novembre en termes d'ingressos és positiu en 922,8 milions a causa dels diferents trams del fons habilitat per l'Estat per a afrontar la crisi sanitària i les seves conseqüències.

Malgrat això, el Govern garanteix que no sobraran recursos en acabar l'any, al contrari, ja que les noves ajudes habilitades per a fer front a les restriccions de la segona onada de la pandèmia tindran impacte en l'execució pressupostària també de desembre.

En aquesta línia, la previsió del Govern és tancar 2020 amb un dèficit del 0,7% del PIB.

El propi Aragonès va recordar a principis de desembre al Parlament que el dèficit per al 2020 és del 0,2%, i que l'excés de dèficit es finança un any més tard, amb el que per a cobrir qualsevol desviació s'hauria de recórrer a la tresoreria de la Generalitat.

Segons l'últim informe mensual d'execució pressupostària disponible, els ingressos no financers de la Generalitat van sumar 26.719,5 milions al tancament de novembre, un 13,3% més, pel fons covid-19 habilitat per l'Estat, enfront d'unes despeses no financeres per import de 26.851,7 milions, un 14,6% superiors als de 2019, per la crisi de la covid.

La previsió del Govern és tancar l'any amb una despesa no financera entorn dels 31.900 milions, un 17% superior a 2019, a causa de la pandèmia, va dir recentment el vicepresident Aragonès.

tracking