Diari Més

Pla de desescalada

Catalunya no passa de fase perquè «la situació no és bona, no és la que voldríem»

La consellera de Salut, Alba Vergés, lamenta la situació i Argimon no descarta, en un futur, actuar diferenciant territoris dins de Catalunya

Una terrassa a la plaça Verdaguer de Tarragona.

La reobertura de la restauració reanima els carrers del centre de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«No passem de fase». D’aquesta manera ha començat la compareixença de premsa d’aquest dijous al migdia la consellera de Salut, Alba Vergés, qui ha detallat tots els motius pels quals s’ha produït aquesta situació a Catalunya. Vergés ha apuntat que «tots i totes hem de ser molt conscients que la situació no és bona i no és la que voldríem. Amb aquesta prudència i aquest esforç col·lectiu i per reduir les interaccions socials, Catalunya es mantindrà en el tram 1».

La resolució s’ha adoptat per un període dels pròxims 15 dies, quan es tornarà a avaluar la situació per determinar si, llavors, Catalunya canvia de fase, com estava previst de cara a aquest pròxim dilluns.

Vergés ha lamentat les xifres al territori català on, en l’índex de reproducció del virus (RT), ha passat «de 0,78 a 0,92 en tan sols quatre dies». Aquesta dada ha resultat determinant per a prendre una decisió que tindrà conseqüències en les vides dels catalans en els pròxims dies.

Pla de Nadal

Sobre el Nadal, no ha volgut avançar res, ja que «volem millorar els números per no haver de qüestionar com serà la campanya de Nadal a nivell sanitari», ja que passant de fase, les mesures serien menys restrictives. «S’han d’evitar totes aquelles reunions que no siguin imprescindibles», ha afegit.

Les reunions familiars «estaran permeses» segons Vergés, els dies assenyalats en el calendari nadalenc, com el Dia de Nadal, Sant Esteve o el Any nou, «amb les restriccions assenyalades». Seran reunions amb un màxim de deu persones i amb un màxim de dues bombolles alhora.

La consellera també ha recordat que «ara mateix hi ha 438 pacients a les UCI» i que aquest ha «estat un creixement sobtat». «Davant d’aquesta situació, per responsabilitat ens quedem al tram 1», ha especificat. «Sé que portem molt de temps de pandèmia. Portem mesos i hi ha molta fatiga, però ara no ens podem relaxar», ha dit la consellera, que ha volgut deixar ben clar que «hem de continuar conjurant-nos per seguir salvant vides i aturar el virus». «Hem d’extremar precaucions i evitar interaccions socials», ha afegit.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha especificat que «vam arribar a tenir 30.000 casos setmanals, que és el pic, i hem aconseguit reduir-lo als 8.000 o 8.500», tot i que no ha estat suficient, ja que «seguim baixant, però de cop i volta deixem de baixar el 6 o 7% i ara la reducció és pràcticament imperceptible».

«Comença a haver-hi ara nova propagació i circulació. Esperàvem que fos així, però no amb aquesta rapidesa», ha lamentat Argimon, qui ha apuntat que «el fet que pugui l’RT no vol dir que estiguem pujant el nombre de casos». Ha estat «la velocitat de contagi la que ha impedit que puguem passar de fase».

La situació a Tarragona i l’esport

Argimon ha parlat també de Tarragona, que té una RT «inferior a la de la resta de Catalunya». «Certament, és així, però durant la guàrdia d’ahir a l’Hospital Joan XXIII van ingressar cinc malalts per covid, dos d’ells a l’UCI. L’UCI de les Terres de l’Ebre està a vessar, igual que al Trueta de Girona», ha lamentat. Ara bé, «ja vam dir que en un futur no descartàvem la possibilitat d’actuar diferenciant territoris..

Pel que fa a l’entrada de públic en els camps de futbol, la Generalitat segueix sense concretar dates, ja que, tal com ha detallat Argimon, «tot dependrà de quantes persones són les que van al camp, quina és la capacitat per a arribar a l’estadi... Sí és cert que avui tenim espectacles on poden anar-hi fins a 500 persones, però la idea és que, mentre menys mobilitat, millor». «El problema en els partits és la mobilitat que hi ha fins que s’arriba a l’espectacle esportiu», ha sentenciat.

La secretària general d’Interior, Elisabeth Abad, ha aprofitat per afegir que «tenim un cap de setmana llarg amb un festiu i hem de disminuir la mobilitat. Fem una crida a no sortir avui, en la mesura del possible. Fem una crida clara directa a no sortir aquest cap de setmana i romandre en els nostres domicilis. Aquella gent que surti per passar el Pont que en sigui conscient».

Pel que fa a la mobilitat, Abad ha manifestat que «la d’aquesta setmana ha estat similar a la de les darreres setmanes. Pel que fa a la sortida d’avui, fins a les 10 hores s’ha registrat un lleuger increment de sortida des de Barcelona, d’un 3%».

tracking