Diari Més

Política

El PDeCAT aconsegueix el traspàs de fons de Rodalies amb el seu 'sí' als Pressupostos

També s'ha acordat «salvar la viabilitat econòmica» de la UOC, amb més de 5.000 professors i 80.000 estudiants anuals

L'exconsellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en una imatge d'arxiu.

El PDeCAT activa les primàries amb Chacón com a principal actiu electoralACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pacte delPDeCATamb el Govern per donar suport als Pressupostos de l'Estat es concreta en el traspàs a la Generalitat de fons deRodalies, fins a 240 milions d'euros, així com «salvar» la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) mitjançant una fórmula jurídica per assegurar la contractació dels seus 5.000 professors.

Així ho ha explicat en roda de premsa telemàtica la candidata delPDeCATa la Presidència de la Generalitat iexconsellerad'Empresa, Àngels Chacón, després que l'executiva del partit hagi donat llum verda a l'acord.

Chacón ha destacat que elPDeCATfa «política centrada, responsable i al servei de la ciutadania, les empreses i les associacions» i, per això, «malgrat no ser decisius», el seu partit ha volgut negociar els PGE en uns moments de «gravetat».

«No és una competició, sinó que va de ser útils o no als catalans. Més enllà dels 2.300 milions d'inversió prevista per a Catalunya, hem volgut negociar mesures amb un impacte directe en els pressupostos de la Generalitat», ha asseverat.

El primer d'aquests acords és el «traspàs del finançament deRodalies, que ara tenia el Ministeri d'Hisenda i que passarà a la Generalitat», ha explicat Chacón, que ha detallat que fins a 240 milions d'euros passaran directament al govern català.

En segon lloc, s'ha pactat «salvar la viabilitat econòmica» de la UOC, una «autèntica infraestructura d'Estat», amb més de 5.000 professors i 80.000 estudiants anuals.

L'acord contempla així la contractació d'aquests més de 5.000 professors, mitjançant una «fórmula jurídica» que permeti que aquests docents puguin estar «en les mateixes condicions que els d'universitats públiques», ja que aquesta universitat, que imparteix classes a distància, «no podia assumir el cost extra de contractar-los».

«La UOC és una entitat creada pelParlamenti elGovern, però és privada. Feia falta no tenir aquesta contractació purament subjecta a la legislació mercantil, sinó adequar-la a la resta d'universitats», ha detallat. «Calia garantir la viabilitat de la universitat, però (la seva viabilitat) podia córrer perill si aplicàvem la legislació estatal en sentit estricte».

I, en tercer lloc, s'han pactat 40 projectes «concrets» per a entitats o municipis de diferents punts de Catalunya, en àmbits com la cultura, obra social o obra pública.

«Aquest acord demostra que fem política, dialoguem, som útils a la ciutadania. Centrar el país és allunyar-se del populisme i actuar amb rigor. En cap moment deixarem de reivindicar l'infrafinançament o el dèficit fiscal a Catalunya, però en aquests moments d'especial gravetat era un exercici de responsabilitat portar totes aquestes ajudes», ha remarcat.

Perquè, encara que «fer política és dialogar i negociar», també ha insistit que elPDeCATmanté el seu rebuig a la «repressió» política i la seva reclamació d'un referèndum pactat i reconegut internacionalment, davant el que el Govern «ha de tenir coratge i valor per posar una solució política».

tracking