Diari Més

Desenvolupen una eina per visualitzar el risc de propagació de la covid-19 associat a la mobilitat

El Barcelona Supercomputing Center confia que la plataforma «ajudi les autoritats sanitàries a prendre decisions»

Membres de Vall d'Hebrón han fet el seguiment de pacients pediàtrics amb diagnòstic confirmat de covid-19 durant el confinament.

Nens, mascareta, adult, famíliaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha desenvolupat una eina d'informació geogràfica que permet visualitzar el risc de propagació de la covid-19 associat a la mobilitat de la població. La plataforma covid-19 Flow-Map integra dades de casos coneguts de covid-19 procedents de les administracions sanitàries -Ministeri de Sanitat i conselleries de Salut dels governs de Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc- i dades de mobilitat de ciutadans aportades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Així, l'eina permet veure el risc de contagi d'una zona determinada associada a l'afluència de ciutadans procedents d'altres àrees.

Segons els investigadors, el risc es calcula a base de relacionar els casos de covid-19 coneguts amb les dades que indiquen a quines zones i amb quina intensitat s'estan desplaçant els ciutadans de les àrees afectades. Els patrons de mobilitat s'infereixen a partir de dades de telefonia mòbil anonimitzades i agregades per dia i àrea de mobilitat.

Les dades s'actualitzen automàticament a mesura que les administracions les incorporen als seus sistemes d'informació pública i el detall de la informació s'ofereix a escala provincial, a nivell de tot l’Estat, i a escala menor (àrees o zones bàsiques de salut) quan aquesta informació està disponible. Segons el BSC, que ha posat l'eina a disposició de les administracions públiques i els investigadors, aquesta plataforma pretén «ajudar les autoritats sanitàries a l'hora de prendre decisions».

L'eina s'ha desenvolupat amb fons del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat; de la Secretaria de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, i de l'Institut Nacional de Bioinformàtica - Institut de Salut Carlos III.

tracking