Diari Més

Ciència

L'ús de la intel·ligència artificial per prevenir l'evolució de la covid a Europa

Els investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya avaluen si es poden fer previsions a un mes

Les infeccions en el món totalitzen 24,85 milions, amb 265.888 nous comunicats en les últimes 24 hores.

Els casos de coronavirus s'acosten a 25 milionsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOOM-SC) de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC) estan treballant amb Facebook Artificial Intelligence per entrenar, provar i calibrar nous models d'intel·ligència artificial que permetin predir l'evolució de la pandèmia. El 20 d'octubre l'empresa va començar a publicar prediccions als Estats Units. Ara, l'objectiu del grup, que treballarà en col·laboració amb l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i amb el suport de Facebook, és validar si l'algoritme es pot adaptar per fer prediccions a un mes, primer al sud d'Europa i, posteriorment, al conjunt del continent.
El nucli de l’algoritme és una xarxa neuronal que intenta predir l’evolució de la covid a partir de dades anteriors. Aquesta xarxa no només ha d'aprendre sobre l’evolució de l’epidèmia en el passat sinó també intentar mostrar com aquesta evolució depèn de patrons de mobilitat, del clima i del comportament humà. La intel·ligència artificial es considera una de les millors opcions en el modelatge empíric per la seva capacitat d'inferir canvis en el comportament futur a partir del passat. El detall d'aquest algoritme i com s'entrena està publicat en obert.

Els resultats de la predicció feta als Estats Units han mostrat un comportament robust en comparació amb els models d’última generació en les previsions a tres setmanes, però encara està pendent d’un calibratge detallat. En aquest sentit, el grup de la UPC col·laborarà amb Facebook AI per millorar el model de predicció de l’evolució de la pandèmia a l'Estat.

Els investigadors han alertat que cal un entrenament adequat ja que els patrons de mobilitat d'Europa són diferents als dels Estats Units. «La rellevància dels indicadors de mobilitat en la qualitat de la predicció al sud d'Europa és una de les preguntes obertes clau», ha afirmat l'investigador Enric Àlvarez.

D'altra banda, caldrà calibrar la seva previsió i quantificar la fiabilitat. Martí Català, responsable de monitorar el calibratge de la predicció a Catalunya, ha indicat que l’actual increment heterogeni, però fort, de casos en diferents punts d’Espanya és «l’escenari perfecte per calibrar la IA i saber fins a quin punt es poden fer prediccions en el futur». «En aquests moments no estem segurs que pugui proporcionar una avaluació precisa de tres setmanes per a aquesta segona onada, però sens dubte val la pena provar-ho», ha afegit.

tracking