Diari Més

El decret de l'estat d'alarma permet que les CCAA aixequin la limitació de les reunions d'acord a la situació sanitària

Les autoritats podran prohibir manifestacions si no es garanteix la distància social

El toc de queda a Catalunya serà finalment entre les 22 i les 6 hores

El toc de queda a Catalunya serà finalment entre les 22 i les 6 hores

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El decret de l'estat d'alarma que el govern espanyol ha publicat aquest diumenge al Butlletí Ofiial de l'Estat (BOE) permet que les Comunitats Autònomes activin i flexibilitzin si ho volen la limitació de les reunions establertes en sis persones i fins i tot les aixequin si la situació sanitària ho permet.

Això sí, sempre «a la vista de l'evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat», «prèvia comunicació al Ministeri de Sanitat» i d'acord al criteri del Consell Interterritorial de Salut, que pot fixar barems. Les comunitats també poden decretar o no confinaments totals i parcials dels seus territoris, i fixar un llindar del màxim d'assistents a un lloc de culte.

El govern espanyol ha publicat el decret de l'estat d'alarma al Butlletí Oficial de l'estat quan passaven pocs minuts d'un quart de set de la tarda. El document, de 8 pàgines, justifica el toc de queda perquè «bona part de les trobades de risc es produeixen en horari nocturn, d'acord amb la informació facilitada per les comunitats autònomes», i aquest fet «redueix substancialment l'eficàcia d'altres mesures de control implementades».

Segons el decret, la restricció de mobilitat nocturna és una mesura «proporcionada amb un potencial impacte positiu en el control de la transmissió» perquè evita «situacions de contacte de risc vinculades a entorns socials».

L'executiu espanyol justifica que adopti la mesura a tot l'Estat perquè «els indicadors epidemiològics actuals situen gairebé tot el territori nacional en un nivell de risc alt o molt alt d'acord als estàndards nacionals i internacionals tret Canàries», que «presenta una evolució favorable».

També justifica la limitació de les reunions a sis persones pel fet que les trobades socials i familiars, tan en l'àmbit públic com en el privat «suposen gairebé un terç dels brots» i «representen una quarta part dels casos». La limitació de la mida dels grups en llocs púbics i privats i la reducció de contactes entre persones no convivents formen part del conjunt de mesures socials de l'estratègia integral de l'OMS per contribuir a aturar les cadenes de transmissió"».

Apunta que cal evitar la mobilitat perquè «els moviments de persones des d'unitats territorials d'alta incidència a altres de menor incidència suposen un risc elevat de difusió geogràfica». En tot cas estableix que seran les CCAA les que decidiran el confinament total o parcial del seu territori.

Toc de queda

D'aquesta manera, el decret fixa un toc de queda entre les 23h i les 6h en què les persones només podran circular per les vies o espais públics per adquirir medicaments o béns de primera necessitat, assistir a centres d'atenció veterinària, complir les obligacions laborals, tornar a la seva residència habitual, assistir o cuidar dependents, menors i gent gran, per causa de força major o per repostar a les estacions de servei.

Les CCAA poden avançar o endarrerir l'inici del toc de queda una hora. És a dir, que comenci a les 22h o a les 0h, i que finalitzi a les 5h o a les 7h.

Reunions de sis persones

El decret també fixa que les CCAA podran activar la limitació de reunions a un màxim de sis persones tret que es tracti de convivents, una mesura que segons el document tindrà una durada mínima de set dies. Des del principi les CCAA podran modificar a la baixa aquesta xifra de sis persones si ho consideren oportú. Amb tot, les CCAA també podran demanar aixecar aquesta mesura «a la vista de l'evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics i socials» però sempre passats aquests primers set dies.

De fet, el decret estableix que les comunitats podran «modular, flexibilitzar i suspendre l'aplicació de les mesures» sempre «a la vista de l'evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat» i «prèvia comunicació al Ministeri de Sanitat».

En tot cas el decret deixa clar que el Consell Interterritorial de Sanitat podrà establir indicadors de referència i criteris de valoració del risc, a més d'adoptar altres acords.

Es poden prohibir manifestacions

Pel que fa a les manifestacions, el decret estableix que es «podran limitar, condicionar o prohibir quan a la comunicació prèvia els promotors no puguin garantir la distància personal necessària per impedir contagis.

Llocs de culte

El decret permet que les CCAA limitin l'aforament als llocs de culte. podran establir màxims d'aforament per a les reunions, celebracions i trobades religioses, tot i que en aquest cas no específica quines han de ser aquestes limitacions.

Possible pròrroga

El decret ja parla de la possibilitat de la pròrroga que el govern espanyol vol portar fins el 8 d'abril. En cas de pròrroga fixa que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixerà quinzenalment a la Comissió de Sanitat del Congrés per retre comptes de l'aplicació de les mesures previstes.

Règim sancionador

El decret no estableix un règim sancionador propi i només diu que l'incompliment de les ordres o la resistència a acatar-les serà sancionat d'acord a la Llei Orgànica 4/1981.

Eleccions amb normalitat

Catalunya celebra eleccions el 14 de febrer, fet que situa els comicis dins del rang d'aplicació d'una possible pròrroga de l'estat d'alarma. El decret diu ja que la vigència de l'estat d'alarma «no impedirà el desenvolupament ni la realització de les actuacions electorals precises per a la celebració d'eleccions convocades a parlaments de comunitats autònomes».

Professionals sanitaris informen a les persones interessades a fer-se PCR.

sanitaris, PCR, covid, coronavirusEfe

tracking