Diari Més

Medi Ambient

Desactivada l'alerta per alta contaminació però es manté l'avís per entrada de pols africana

Es recomana reduir l'activitat física a l'exterior i utilitzar el transport públic

Barcelona amb la muntanya de Montjuïc amb boira per pol·lució al fons després que s'hagi declarat l'episodi per alta contaminació per partícules a Catalunya.

La Generalitat torna a activar l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha desactivat l'alerta per episodi d’alta contaminació per partícules però manté activat l’avís preventiu per PM10 a tot Catalunya. La mesura es pren perquè la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant aquest divendres, donat que es preveu que la intrusió de pols africana persisteixi durant la primera meitat del dia. Les mitjanes diàries dels nivells de PM10 durant aquest dijous van ser superiors al valor de 50 µg/m³ en 26 estacions de mesurament de tot Catalunya però els nivells de PM10 estan disminuint a totes les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).

Els nivells de partícules són moderats a gran part del territori. Per aquest motiu és convenient, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior. Tots els detalls es poden consultar al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La Generalitat recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit; utilitzar el transport públic; reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa); utilitzar el cotxe compartit; realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques); en el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes; optimitzar la climatització de les llars.

tracking