Diari Més

Creu Roja i Open Arms se sumen als equips per fer cribratges en centres educatius

Les dues entitats han fet ja gairebé 40.000 proves en l'àmbit escolar

Un grup d'alumnes sortint de la seva classe amb les mascaretes posades a l'Escola Catalònia de Barcelona, e

escola, alumnes, mascareta, pandèmia, coronavirus, covid, curs escolarACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Creu Roja i Open Arms s'han sumat en les darreres setmanes als dispositius per fer cribratges als centres educatius. Les entitats han arribat a un acord amb el Govern, per aportar mitjans tècnics i personals i poder fer «més i millor», en paraules de la consellera de Salut, Alba Vergés. La consellera ha assegurat que això permetrà alliberar l'atenció primària, que mantindrà la coordinació d'aquests cribratges. La col·laboració va començar fa unes setmanes i ja s'han fet més de 26.000 PCR per part de Creu Roja i unes 13.000 per part d'Open Arms. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que l'acord «garanteix continuar fent cribratges». En els propers dies se'n faran en cinc centres de Barcelona i d'altres de Montcada i Reixac.
Vergés ha explicat que els membres d'aquestes dues entitats són formats pel Departament de Salut i reben una certificació que el permet fer aquesta actuació. Amb la seva incorporació, es podrà alliberar en par l'atenció primària i garantir a la vegada que es pot continuar amb l'estratègia dels cribratges. L'objectiu ha de ser «poder mantenir» l'activitat que ja té encomanada l'atenció primària, ha afirmat Vergés.

Les dues entitats aporten tant el personal auxiliar com els EPI com els vehicles per a fer els desplaçaments. Fins ara, Creu Roja ha participat en cribratges en 438 centres educatius, amb més de 26.000 proves fetes. L'entitat desplegarà 20 equips en el marc d'aquesta col·laboració i el seu president, Josep Quitet, ha estès la mà per ampliar la col·laboració si és necessari.

Des d'Open Arms, Òscar Camps ha recordat que la seva organització ja col·labora amb la Generalitat des del març en l'àmbit residencial, on han fet fins a 23.000 PCR, a les que cal sumar 13.000 més en tests massius a l'agost. Pel que fa a les escoles, aquesta entitat centrarà la seva activitat especialment en Barcelona i la seva àrea metropolitana i ja ha fet 13.000 proves en 22 dies. Open Arms aporta 10 equips, 19 persones i 12 vehicles i està «a demanda de la situació».

L'actuació de les dues entitats es limita a l'estratègia de cribratges a les escoles, ja que pel que fa a la gestió de positius i casos sospitosos als grups escolars es manté l'actuació a través del protocol de gestió de casos positius implantat des de l'inici de curs i, per tant, de l'atenció primària.

Sobre aquest punt, tant Bargalló com Vergés han reconegut que es poden donar alguns «desajustos» però han defensat que quan això passa se soluciona. De la seva banda, Vergés també ha explicat que tot i que les PCR de contactes les gestiona i lidera l'atenció primària, es busquen espais alternatius per fer-les, com s'ha fet amb les vacunacions.

Estendre les automostres

D'altra banda, Verges ha explicat que les primeres proves fetes en instituts de Girona sobre les automostres avalen ampliar aquesta tècnica arreu del territori. «Ens veiem amb cor de desplegar-ho a tot arreu», ha afirmat. La consellera ha recordat que aquesta és una estratègia que es portarà a terme per a alumnes de secundària i treballadors de residències i ha afirmat que la pèrdua que hi pugui haver pel fet que la presa se la fa un mateix «no és significativa com perquè no valgui la pena fer-ho».

tracking