Diari Més

Oriol Mitjà critica la tardança de Catalunya a prendre decisions i la burocràcia

L'investigador diu que Torra li va oferir entrar a govern amb «rang de conseller» però que ERC no hi estava d'acord

Primer pla d'Oriol Mitjà.

Oriol Mitjà, investigador, coronavirus, covidACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'investigador Oriol Mitjà ha criticat aquest dijous la tardança a prendre decisions dels responsables de Salut delGoverni l'«excessiva burocràcia» en la gestió de la covid-19.

En declaracions a Catalunya Ràdio,Mitjàha considerat que s'ha trigat molt a començar a usar eines com els test d'antígens, que ha dit que estaven «disponibles ja a l'abril», encara que amb una menor fiabilitat que l'actual, i l'app RadarCOVID, que encara no s'ha implantat a Catalunya i sí a la resta d'Espanya i Europa.

Ha criticat així mateix que a finals de març i principis d'abril es demorés la intervenció en les residències d'ancians durant 14 dies perquè no hi havia 'escovillons' d'una determinada grandària per fer lesPCR, entre altres aspectes.

«No és justificable», ha dit, aquesta lentitud en la resposta en una situació d'emergència de salut com la que es vivia en aquell moment, amb un centenar de morts en les residències cada setmana, ha indicat.

La segona ona de la pandèmia, «pitjor» del que s'esperava, «no s'ha controlat a temps», ha afirmatMitjà, ni a Catalunya ni a Espanya, i ha criticat també la gestió del ministre de Sanitat, SalvadorIlla, però ha precisat que «jo he fet el seguiment del que ha passat a Catalunya» i «és normal» que les seves crítiques vagin als departaments que tenen competències, com el de Salut.

Ha valorat, no obstant això, un canvi a Catalunya des de l'estiu, «però falta contractar més personal en l'atenció primària i epidemiòlegs», per reforçar aquestes àrees d'atenció de salut pública.

Segons les seves dades, Catalunya té 780 morts per milió d'habitants, el tercer país del món amb pitjor taxa de mortalitat.

Pel que fa a les aglomeracions de persones, com els partits de futbol, l'investigador ha apostat per evitar-les, i ha afirmat que «els transports públics són un lloc de risc en els quals són imprescindibles més mesures, com una major freqüència o altres tipus de transport».

En la citada emissora,Mitjàha revelat que l'expresidentde la Generalitat Quim Torra li va proposar dirigir un comissionat, amb rang de conseller, per a gestionar la pandèmia que ell va rebutjar al no comptar amb el suport de tots els partits, i que elvicepresidentdelGovern, PereAragonès, el va vetar.

tracking