Diari Més

Medi Ambient

La Generalitat declara un episodi per alta contaminació per partícules a tot Catalunya

La pols sahariana està provoca alts nivells de PM10

Barcelona amb la muntanya de Montjuïc amb boira per pol·lució al fons després que s'hagi declarat l'episodi per alta contaminació per partícules a Catalunya.

La Generalitat torna a activar l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya.La mesura es pren per causa dels nivells alts de partícules PM10 que s’estan mesurant en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i de la previsió que la intrusió de pols sahariana que els està provocant persisteixi durant el dia d’avui.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir, 21 d’octubre, ha estat superior al valor de 80 µg/m³ en més d’una estació de mesurament de la XVPCA i, la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui.

La informació que es disposa sobre la qualitat de l’aire i la previsió meteorològica fan preveure una situació de risc de superació del llindar establert i, en conseqüència, per declarar episodi ambiental per partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10).

L’episodi d’alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l’ATM, a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En concret, es recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta o utilitzar el transport públic en la mesura del possible. En cas d'haver d'agafar el cotxe s'aconsella realitzar una conducció eficient i suau. També s'aconsella regular la climatització de les llars i limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

De forma paral·lela, el Departament insta els municipis a informar sobre la situació amb accions com ara introduir missatges informatius en pantalles o també incrementar el reg de carrers, així com suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols així com prohibir l’ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació.

tracking