Diari Més

Eleccions 14-F

Torrent comunica al ple que no hi ha candidat i s'activa el compte enrere cap a les eleccions

En dos mesos la legislatura quedarà dissolta si com és previsible no hi ha una candidatura amb suficient suport

El president del Parlament, Roger Torrent, durant el ple.

Torrent comunica al ple que no hi ha candidat i s'activa el compte enrere cap a les eleccionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, ha comunicat que després de la ronda de contactes amb els grups parlamentaris no hi ha candidat per ser investit president de la Generalitat i substituir el president inhabilitat Quim Torra. La comunicació formal al ple del Parlament suposa «l'acte equivalent» a una investidura fallida i, per tant, comença el compte enrere cap a les eleccions. Primer un període de dos mesos en què encara hi podria haver un ple d'investidura en cas poc probable que hi hagués candidat amb possibilitats de prosperar. I un cop esgotat aquest termini, la legislatura queda dissolta i es convoquen eleccions automàticament per al cap de 54 dies, el 14 de febrer.

«Aquesta presidència, d'acord amb article 4.2 de la llei de la Presidència i amb les facultats de l'article 39 del reglament del Parlament un cop consultats els representants dels partit i grups amb representació parlamentària dins dels 10 dies hàbils des del cessament del president de la Generalitat, constata que no li ha estat possible proposar un ple per ser investit president o presidenta de la Generalitat». Amb aquestes paraules de Torrent davant del ple de la cambra i la publicació just després de la resolució al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) s'ha activat el rellotge cap a les eleccions.

Seguidament s'ha obert un torn de paraula dels grups parlamentaris que ha donat peu a un debat centrat en què passarà si l'independentisme supera el llindar del 50% dels vots a les pròximes eleccions.

El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha afirmat que els «separatistes» volen fer creure que l'única incògnita és si trauran més del 50% i ha lamentat que només pensen en «la meitat de la població». «Nosaltres diem que el futur no està escrit. Que la majoria de catalans ens sentim catalans i espanyols», ha afegit per després insistir en la necessitat de reconstruir Catalunya des de la «moderació i no la radicalització i la ruptura».

El president de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha situat les pròximes eleccions com una «oportunitat» de l'independentisme per conjurar-se a superar el llindar del 50% dels vots i «prendre decisions que permetin avançar per aconseguir la independència». «Estic convençut que estarem a l'alçada», ha afegit sense concretar quins són els passos que s'haurien de seguir en cas que es produís aquest escenari.

Per la seva banda, el president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, s'ha referit a superar el 50% com un «repte i una oportunitat» però ha avisat que no serà «l'element definitiu». «Qui ho insinuï, enganyarà», ha alertat. I és que, per a Sabrià, de la mateixa manera que no és definitiu, superar el 50% sí que és «imprescindible». Sabrià ha admès que l'escenari actual no era l'opció d'ERC, que volia reduir al màxim la provisionalitat, i ha afegit que si Torra hagués convocat eleccions avui s'estaria «a punt de formar un govern fort per fer front a la pandèmia».

Des de l'altre partit independentista, la CUP, la diputada Maria Sirvent ha criticat que el Govern no ha acompanyat el «poble organitzat» sinó que s'ha caracteritzat, segons ha dit , per les «batalles partidistes i el repartiment de cadires». Davant d'aquesta situació, ha fet una crida a «sortir immediatament de la caiguda lliure dels tres últims anys» i ha apostat per una proposta «alternativa i radicalment diferent» del que ha representat el Govern d'aquesta legislatura.

Per la seva banda, el president del PSC al Parlament, Miquel Iceta, ha proposat fer de l'acord polític «les palanques d'una prosperitat compartida». «Els proposo que trobem els camins de la unitat i el progrés. Deixem enrere la divisió i la inestabilitat», ha reclamat. Segons Iceta, el seu partit segueix oferint suport al Govern en la lluita contra la pandèmia i té la «mà estesa» per acordar la reconstrucció social i econòmica. El líder dels socialistes catalans també ha recordat que el seu partit hagués preferit que Torra hagués convocat les eleccions.

Des dels comuns, Jéssica Albiach ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que reuneixi els grups parlamentaris per establir les mesures i els mecanismes per garantir el dret a vot el 14-F en plena pandèmia. I ha afegit que estar contagiat de coronavirus no pot ser incompatible amb votar per decidir el futur. Albiach ha considerat que el 2021 «no pot ser l'any d'un partit o d'un front sinó un punt d'inflexió». «No l'any de plebiscits divisoris, sinó de grans acords. No l'any de quedar engolits en el simbolisme ni de repetició d'errors», ha reblat.

Finalment, el diputat del PPC Alejandro Fernández s'ha mostrat convençut que en els pròxims dos mesos hi haurà un intent d'investidura per part de JxCat. D'altra banda, ha assegurat que manté el compromís de lluitar contra la pandèmia i la crisi que se'n deriva.

tracking