Diari Més

Recerca

Investigadors catalans dissenyen una ciutat sostenible a Mart, finalista del concurs de la Mar Society

El projecte planteja el disseny urbanístic i l'organització econòmica i social de fins a un milió d'habitants

Pla general de la recreació de com seria la ciutat NÜWA, a Mart.

Investigadors catalans dissenyen una ciutat sostenible a Mart, finalista del concurs de la Mar SocietyUPC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors catalans han dissenyat una ciutat sostenible a Mart, denominada NÜWA. En el projecte hi participen la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa i Barcelona, científics de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) i l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB).
El disseny arquitectònic i urbà ha estat liderat per l'oficina d'arquitectura americà-espanyola, ABIBOO Studio. La idea s'ha convertit en un dels deu finalistes, seleccionats d'entre més de 175 propostes, del concurs de la Mars Society. El projecte no només planteja el disseny urbanístic sinó també un pla de desenvolupament social i econòmic, així com descripcions a alt nivell de la indústria, infraestructura, generació i distribució d'energia i serveis necessaris per fer-la realitat.
NÜWA és el resultat del projecte internacional 'The Sustainable Offworld Network' (SONet). Ha estat seleccionat com una de les deu propostes finalistes del concurs Mars City State Design de la Mars Society, centrat a desenvolupar una ciutat d'un milió d'habitants a Mart de forma sostenible. L'equip compta amb participants d'altres països com el Regne Unit, Alemanya, Estats Units o Argentina.

El projecte de l’equip SONet consta d'un disseny conceptual que combina aspectes molt diversos que van des de l’exploració de l’espai fins a la sostenibilitat. La ciutat rep el nom, NÜWA, de la deessa xinesa creadora de la Humanitat. La previsió és que hi arribarien els primers mil habitants el 2050 i a partir de llavors i durant els següents 50 anys continuaran arribant nous 'nuwaians' fins al 2100, quan s'assoliria el milió d'habitants. Aquests arribaran a través d'un 'shuttle' que faria escala en una estació transbordadora ubicada a un asteroide entre la Terra i Mart.

El projecte planteja un disseny arquitectònic avantguardista i futurista però alhora habitable i robust, una organització social, econòmica i política democràtica que preveu tres fases, l’assentament depenent de la Terra, una període de transició i, finalment, l’emancipació de la Terra.Preveu també que no es puguin rebre més habitants fins que no s'hagin generat els recursos suficients com per garantir-ne la seva supervivència. Aquests recursos van des de l’oxigen, generat gràcies a les ingents quantitats d’aigua que hi ha a Mart, aliments a partir de la criança de diferents espècies animals i vegetals, com ara peixos, algues, o fongs, fins a minerals i matèries primeres procedents del sol marcià.

El projecte es va concebre durant reunions telemàtiques d'abril a juny. «En el moment de dissenyar la ciutat de NÜWA hem hagut d’aplicar un punt de vista molt holístic, perquè no només hem de pensar en qüestions tecnològiques o científiques, sinó també socials, econòmiques de convivència i fins i tot polítiques», afirma Miquel Sureda, un dels autors del projecte i professor d'enginyeria aeronàutica a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC.

tracking