Diari Més

Hostaleria

Els restauradors pressionen al Govern perquè el preu del lloguer als locals es rebaixi un 75% pel tancament

El Gremi veu inviable l'aplicació de la clàusula 'rebus sic antibus' perquè abocaria les parts a la via judicial

Una ampolla de desinfectant en una pilastra d'una terrassa d'un bar de Tortosa amb pocs clients.

El Govern tancarà bars i restaurants durant 15 dies per contenir la covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Gremi de Restauració exigirà al Govern que aprovi un decret que obligui els propietaris dels locals a aplicar una rebaixa del 75% del preu del lloguer si els negocis es veuen obligats a tancar la seva activitat com a conseqüència del coronavirus o a fer una rebaixa proporcional a la reducció de l'aforament o l'activitat horària, segons ha pogut saber l'ACN. Per al Gremi, la clàusula 'rebus sic antibus' «per si sola» no resol la situació crítica en què es troben els restauradors perquè només es pot aplicar si hi ha acord entre les parts –cosa que majoritàriament no passa- i per tant es veurien abocats a la via judicial i a allargar el conflicte uns quants anys fins que no hi hagués sentència ferma.
Aquesta serà la posició que expressaran els restauradors al Govern en la reunió que han de mantenir aquesta tarda, hores abans de l'aprovació per part de l'Executiu del decret per modificar el Codi Civil i activar la clàusula 'rebut sic stantibus'. A priori, la clàusula busca que es pugui reduir o suspendre el pagament del lloguer dels establiments de negocis tancats per la pandèmia. Segons fonts properes al Gremi, però, es tracta d'un recurs per a «economies fortes» i que puguin suportar anys fins que els jutges resolguin.

El Govern va anunciar fa uns dies que acudiria a aquesta clàusula, tot i que segons ha pogut saber l'ACN, es treballa amb altres opcions que no impliquin el pas pels tribunals.

Pel Gremi de Restauració, la rebaixa de l'import del lloguer hauria de ser del 75% si les administracions decreten el tancament de l'activitat o si els bars o restaurants només poden limitar el seu servei al menjar per emportar. I és que segons fonts de l'entitat «tancar i fer 'take way' és el mateix». En cas que les administracions, permetessin obrir les portes dels establiments les rebaixes haurien de ser proporcionals a les limitacions que se'ls imposés en funció de l'aforament o la reducció de l'horari.

Fonts del Gremi de Restauració creuen que si el Govern aprovés un decret en aquest sentit no s'enviarien competències estatals. Sinó, han dit que igualment veurien amb molt bons ulls que s'apliquessin mesures en aquesta línia per als restauradors de tot l'Estat que es troben en la mateixa situació.

Pels restauradors, es tracta de socialitzar les pèrdues d'aquesta crisi entre els responsables dels negocis, majoritàriament microempreses que porten més de mig any sense poder treballar amb normalitat, i les administracions, entitats bancàries i propietaris dels establiments. En aquest sentit, des del Gremi de Restauració recorden que els negocis no es troben com al març perquè ja són molts mesos sense tenir ingressos estables, mentre que quan va començar al pandèmia es partia d'una situació econòmica molt més favorable.

tracking