Diari Més

Judicial

Osàcar admet a l'AN les donacions d'exalts càrrecs per blanquejar el finançament irregular de CDC

L'extresorer convergent avala la tesi de De la Mata que apunta a quatre exconsellers, entre ells Jordi Jané, per haver rebut diners en metàl·lic

L'extresorer de CDC Daniel Osàcar baixant del cotxe abans d'entrar a la presó de Brians 2.

Osàcar admet a l'AN les donacions d'exalts càrrecs per blanquejar el finançament irregular de CDCACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'extresorer de CDC Daniel Osàcar ha admès aquest divendres a l'Audiència Nacional que les importants donacions d'exalts càrrecs del partit i del Govern a la formació convergent entre el 2009 i el 2010 van ser per blanquejar comissions irregulars lliurades per empresaris. Segons aquest sistema, els exalts càrrecs feien transferències d'imports força elevats al partit i a canvi rebien en metàl·lic els diners que els empresaris pagaven a la formació per obtenir adjudicacions públiques. Osàcar ho ha reconegut davant del magistrat José de la Mata que l'investiga després d'obrir una peça separada del 'cas 3%' per blanqueig.
Segons informa 'El Periódico', Osàcar, que ha canviat d'advocat, està buscant un pacte amb la fiscalia perquè li rebaixi la pena tant en aquesta peça separada com en la peça principal, en les quals està sent investigat. A més, la fiscalia de moment no ha recorregut el tercer grau obtingut per Osàcar en el compliment de la pena de presó pel 'cas Palau'. L'extresorer s'ha mostrat d'acord amb dos escrits que la Fiscalia Anticorrupció va presentar a De la Mata per investigar aquest sistema de finançament irregular.

A més d'Osàcar i del seu predessor, Andreu Viloca, De la Mata també investiga per blanqueig de capitals dotze exalts càrrecs de CDC, entre els quals els exconsellers Felip Puig, Irene Rigau, Jordi Jané i Pere Macias. De la Mata va obrir una peça separada per investigar si donacions en efectiu que els investigats van fer al partit «poguessin constituir actes d'aflorament de diner procedent de delicte, amb la finalitat de finançar il·lícitament el partit CDC. A banda dels exconsellers, De la Mata també investiga Carles Flamerich, Marc Guerrero, Víctor Vila, Jordi Moltó, Gloria Renom, Xavier Crespo, Montserrat Candini i Eduard Freixedes.

De la Mata creu que la investigació del 'cas 3%' permet constatar que «concorren dades objectives de generació i possessió de diners en efectiu, no declarat, per CDC, procedent d'empreses que busquen amb això ser beneficiades en la contractació pública».

El magistrat diu que les donacions dels dotze exalts càrrecs investigats no són aparentment quotes d'afiliats i són per imports «excessius» per poder-ho ser i també per ser «aportacions al partit de càrrecs electes». També diu que no es va exigir un esforç major als alts càrrecs o militants perquè fessin donacions.

De la Mata remarca la coincidència de dates, que va des d'octubre de 2009 a desembre de 2010. Es van fer en «dates extraordinàriament pròximes, sent sorprenent l'estranya pràctica verificada de realitzar dues donacions d'alt import (3.000 euros), amb separació tan sols d'uns dies, o que existeixi coincidència en el dia en què diverses persones realitzen donacions casualment sempre del mateix import rodó de 3.000 euros».

«Tots els anteriors elements apunten solidesa cap a la tesi que aquestes donacions, en realitat, són actes d'aflorament de diners procedents de delicte realitzats per persones pròximes a CDC seguint el pla superior traçat per jerarques del partit». Per això, els va citar a declarar com a investigats i molts d'ells van admetre les donacions, justificant-les pel fet que CDC passava per un mal moment econòmic ja que era a l'oposició al Parlament.

tracking