Diari Més

Judicial

Un jutge imputa als guàrdies civils que van registrar la casa d'un CDR detingut

La detenció de Jordi Ros, acusat de terrorisme, es va produir a Sabadell

Imatge d'arxiu d'un trasllat en un autocar de la Guàrdia Civil dels CDR detinguts acusats de terrorisme.

Llibertat sota fiança de 5.000 euros per a tres dels CDR empresonats per terrorismeACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutge de Sabadell citarà com investigats als guàrdies civils que van registrar els domicilis de la família de Jordi Ros, un delsCDRque van ser detinguts acusats de terrorisme per ordre de l'Audiència Nacional, per dos delictes contra els drets individuals.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell ha acordat admetre a tràmit la querella presentada per Ros, en llibertat sota fiança i al qual l'Audiència Nacional continua investigant acusat de formar part d'una facció radicalitzada deCDR que suposadament planejava sabotatges amb explosius com a resposta a la sentència del «procés».

En la seva querella, Ros va denunciar haver estat víctima de coaccions i vexacions, entre altres irregularitats, per part dels guàrdies civils que el van detenir, tant en els registres dels domicilis de la seva família a Sabadell com mentre va romandre posteriorment sota custòdia policial en les casernes de Sant Andreu de la Barca (Barcelona) i Tres Cantos (Madrid).

El jutge, que s'ha declarat competent només per investigar el succeït a Sabadell, ha demanat a la Guàrdia Civil que identifiqui als agents i oficials que el 23 de setembre de l'any passat van participar en les entrades i registres de tres habitatges de família Ros i la participació que cadascun d'ells va tenir.

Per a l'instructor, de la querella es desprenen indicis que podrien encaixar en dos dels delictes comesos per funcionaris públics contra les llibertats individuals: d'una banda, el d'obstaculitzar el dret a l'assistència d'advocat a un delicte o pres o no informar-lo dels seus drets i, per l'altre, cometre vexacions injustes o danys innecessaris en el registre dels efectes d'una persona.

Per aquest motiu, el jutge ha demanat al jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional que li remeti testimoniatge de la sol·licitud de la Guàrdia Civil per a practicar els registres en els domicilis de Sabadell citats, així com l'acte que va ordenar les entrades del dia 23 de setembre de 2019.

També ha acordat prendre declaració a la lletrada de l'administració de justícia que va redactar l'acta dels registres i va ser present en els mateixos i requerir al Col·legi d'Advocats de Sabadell que l'informi si el dia 23 de setembre se li va comunicar la detenció de Jordi Ros i se'l va designar un advocat.

A més, el jutge interrogarà com a testimonis al mateix Jordi Ros i, si el forense estableix que està en condicions per a fer-ho, al germà del detingut, que segons la querella va ser intimidat pels agents durant el registre sabent que pateix un trastorn mental.

En aquest sentit, la interlocutòria encarrega a un metge forense que examini al germà de Ros per a valorar els perjudicis psíquics que pugui haver sofert a conseqüència dels registres practicats per la Guàrdia Civil.

El querellant haurà a més aportar al jutjat documentació que acrediti els desperfectes que els agents van poder causar en els tres domicilis inspeccionats.

tracking