Diari Més

Argimon demana reduir la mobilitat entre les Comunitats Autònomes

El secretari de Salut pública també reclama que es prenguin decisions a Madrid arran de l’increment de positius

Vista de l'accés a l'estació de metro de Carabanchel, a Madrid, aquest diumenge.

Madrid restringeix la mobilitat des d'avui a 37 zones per frenar el coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, va demanar aquest dimarts que es redueixi la mobilitat entre les Comunitats Autònomes. Serà prenent aquesta mesura, segons ell, un mètode per a reduir contagis entre comunitats diferents i, per tant, impedir l’expansió del coronavirus.

Argimon va mostrar-se taxatiu en aquest aspecte, i va lamentar que «s’ha dit que no es faran proves, que no es buscaran contractes estrets escolars... Si aquesta informació és certa, en el fons estàs acceptant que et trobes en una fase de mitigació franca». «Això què vol dir?», va preguntar-se el secretari de Salut Pública. Segons el seu criteri, significa tornar al mes de març i d’abril d’enguany», quan el virus va mostrar la seva major virulència. «A Espanya i a Catalunya estàvem en aquells mesos en una fase de mitigació franca i es va prendre una decisió dolorosa, però encertada, que va ser limitar la mobilitat».

La mobilitat

En aquest sentit, Josep Maria Argimon va argumentar que «la mobilitat és molt important i, per tant, cada comunitat autònoma haurà de prendre les seves decisions». «Hi ha una mobilitat entre territoris que correspon al Gobierno de España», va dir. Segons ell, no vol tornar a les situacions del març o l’abril, ja que «no dic que no hi hagi d’haver mobilitat, tallar l’AVE o el Pont Aeri, però sí pensar a reduir-la, ja que va ser una decisió encertada quan es va prendre inicialment».

«No estic demanant la mateixa limitació de mobilitat –que durant els mesos de confinament–, però sí algun tipus de mesura», va reclamar Argimon, qui va recordar als ciutadans que «hem de pensar si és necessari anar avui a Madrid. No parlo de reduir el cent per cent de la mobilitat, però alguna cosa haurem de fer».

Mesures dràstiques

Argimon també va parlar de la possibilitat de prendre mesures dràstiques a Madrid, com ara un confinament. «No sé la realitat de Madrid. El que sí sé és que les xifres són molt elevades i que, per tant, alguna decisió s’ha de prendre. Potser la que han pres és la correcta, però no ho sé». «Demano que prenguin decisions», va apuntar el secretari de Salut Pública, en una compareixença de premsa en la qual, com és habitual, va estar acompanyat del coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. Sobre aquest mateix tema, va sentenciar que «Catalunya no és una illa. Això vol dir que si el virus circula tots estem en un problema. El virus circula a Espanya, el virus circula a Europa i el virus circula a Madrid. Jo no puc pensar en les decisions d’altres. S’han de prendre decisions. Portem marejant la perdiu una setmana llarga».

Argimon va parlar del Camp de Tarragona com a un territori que està aconseguint bones xifres en els darrers dies. Va concretar que «a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona la tendència és favorable, però hem d’aconseguir que traspassi la línia vermella, la del risc de rebrot de 100». Les corbes de contagis en les diferents regions catalanes van pujant i baixant i, en aquest sentit, Argimon preveu que «tot i que no sóc gaire amant de les prediccions, crec que farem una petita serpentina amunt i avall durant aquestes setmanes».

PCR a les escoles

Finalment, Argimon va tractar els centres educatius, tot i que no serà fins demà quan el Departament d’Educació ofereixi xifres més concretes. El secretari de Salut Pública, això sí, va donar alguna pinzellada sobre les accions realitzades en els centres. «Hem fet 35.000 PCR relacionades amb l’escola des del dia 14». Aquestes, s’han realitzat a alumnes, professors i personal d’administració i serveis. «Quan un nen o un professor té un positiu, també als seus convivents», va detallar Argimon.

tracking