Diari Més

Inhabilitació de Torra

El TSJC fa efectiva la inhabilitació de Torra i demana a Aragonès que activi la seva substitució

El tribunal català declara ferma la sentència del Suprem

El president del Govern, Quim Torra, durant la reunió del Consell Executiu

Torra: «He arribat a la conclusió que un dels obstacles per assolir la independència és l'autonomia»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha notificat formalment a la defensa del president de la Generalitat, Quim Torra, l'execució de la sentència d'inhabilitació del propi tribunal i confirmada aquest dilluns al migdia pel Tribunal Suprem. D'aquesta manera, es fa efectiva la inhabilitació i Torra deixa de ser president de Catalunya aquest dilluns mateix. A més, demana al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que activi la substitució del president.

En una interlocutòria de sis pàgines dictada poques hores després de la sentència del Suprem, el TSJC diu que «es procedirà a fer efectiva, des d'avui, la inhabilitació» de Torra «en el càrrec de govern que actualment ocupa». També es requerirà personalment a Torra que «s'abstingui d'exercir o dur a terme actuacions pròpies dels càrrecs públics pels quals ha estat inhabilitat».

L'efectivitat de la inhabilitació també es comunicarà al secretari de Govern, Víctor Cullell, i s'expedirà un ofici dirigit a Aragonès perquè activi la substitució interina de Torra, prevista a la Llei de la Presidència del 2008 i a l'Estatut d'Autonomia. Segons la legislació, s'aprovarà un decret que també es comunicarà al Parlament de Catalunya. De fet, la inhabilitació també es comunicarà directament al president de la cambra catalana, Roger Torrent, i a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

El TSJC recorda que contra la sentència del Suprem no es pot presentar cap recurs ordinari ni extraordinari, excepte de revisió o empara constitucional. El tribunal ha convocat una audiència el proper 5 d'octubre per fixar els termes de la liquidació de les penes imposades. La interlocutòria es pot recórrer, però el recurs de súplica no en suspèn la seva efectivitat.

La interlocutòria que obre l'execució de la pena ha arribat el mateix dia que la sentència del Suprem, cosa molt poc habitual, ja que normalment pot trigar dies o setmanes, com va passar, per exemple, en el cas de la inhabilitació de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N.

tracking