Diari Més

Política

Presidència atorga a Torrent la capacitat d'activar el procés electoral si inhabiliten Torra

Segons el diari 'Ara', això donaria marge a JxC i ERC per pactar la data de la votació

El president del Parlament, Roger Torrent.

El president del Parlament, Roger TorrentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis jurídics del Departament de Presidència atorguen al president del Parlament, Roger Torrent, la potestat d'activar el procés electoral si el seu homòleg de la Generalitat, Quim Torra, és inhabilitat pel Tribunal Suprem pel cas de la pancarta. Així ho indica una publicació del diari 'Ara', que afirma que el document redactat pels serveis jurídics donaria marge a Junts per Catalunya (JxC) i Esquerra Republicana (ERC) per pactar la data de les noves eleccions a la cambra catalana, de les quals en derivaria la nova presidència de la Generalitat. Segons aquesta informació, Torrent té la clau per activar el procés a partir d'un ple que s'ha de convocar en un mínim de deu dies, però que es pot posposar setmanes, o fins i tot mesos.

Mentrestant, l'executiu continuaria actuant en funcions, i l'informe, afegeix el rotatiu, marca que l'actual vicepresident, Pere Aragonès, substituiria Torra de forma interina. Tot l'equip de Govern hauria de seguir igualment sotmès al control del Parlament i tindria una actuació limitada.

El Govern en funcions no podria presentar projectes de llei ni tramitar els pressupostos, però síu podria promulgar decrets llei urgents, si es complissin les condicions estipulades.

Aragonès, de la seva banda, assumiria totes les funcions del president de la Generalitat a excepció de la capacitat de convocar de forma anticipada les eleccions, la de nomenar i cessar consellers i la de sotmetre's a una qüestió de confiança al Parlament. El vicepresident assumiria el rol a partir d'un decret avalat per la resta de consellers en un Consell Executiu extraordinari que posteriorment s'enviaria al Parlament.

També indica el diari 'Ara' que en el marc dels equilibris que JxC i ERC busquen per mantenir la coalició en aquest període d'interinatge -que els republicans ja han expressat que volen que sigui el més curt possible- la consellera de la presidència, Meritxell Budó, podria repartir-se la representativitat institucional amb Aragonès.

tracking