Diari Més

Catalunya redueix de 14 a 10 dies la quarantena per coronavirus a partir de la setmana que ve

Segons Josep Maria Argimon, la mesura servirà per a facilitar el seu compliment  

Amèrica concentra 6,7 milions d'infeccions.

Les morts per coronavirus al món ascendeixen a 569.000Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dimarts que Catalunya reduirà la quarantena de contactes estrets amb un positiu de covid-19 de 14 a 10 dies. La mesura s'aplicarà a partir de la setmana que ve, segons ha detallat Argimon en una entrevista a TV3. Salut estudiava des de feia unes setmanes aquesta possibilitat i ja ha pres la decisió després de consultar-ho amb diversos experts, tot i que «no tothom hi està d'acord». Argimon ha dit que, tot i que els 14 dies de quarantena són «la millor opció», s'havia de fer un «balanç entre risc i benefici». Per tant, tot i admetre que hi ha un «cert risc», Argimon creu que «és controlable» i que aquesta mesura pot ajudar a «millorar el compliment» de les quarantenes.

Argimon donarà detalls sobre aquesta mesura en una roda de premsa aquest dimarts a la tarda, però ja ha avançat que la decisió ja està presa un cop s'han fet les rondes de consultes amb els experts. «No fem res que no hagin fet altres països, com Suïssa o Holanda», ha dit. França ha anat més enllà i ha rebaixat la quarantena a 7 dies, una opció que Argimon considera «massa agosarada» per a la situació epidemiològica que hi ha ara mateix a Catalunya.

Amb aquesta reducció, la quarantena d'un contacte estret amb un positiu s'iguala a l'aïllament que fa una persona infectada, que també és de 10 dies. Argimon ha deixat clar que s'avaluarà si la mesura ha servit per millorar el compliment del temps de quarantena i que, si no és així, es tirarà enrere.

La reducció del temps de quarantena permetrà, per exemple, que un infant que hagi de fer aquest aïllament per un positiu al seu grup estable de convivència al centre educatiu ho faci durant un termini de 10 dies, i no de 14 com fins ara. Argimon ha aprofitat per insistir al govern espanyol perquè destini «alguna ajuda» per als pares que han de fer aquesta quarantena amb els seus fills.

«Minimitzar la mobilitat»

Un dia després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi recomanat no viatjar a Madrid per la situació epidemiològica en aquesta comunitat, Argimon ha demanat pensar si el desplaçament és «estrictament necessari» o si «la reunió o la gestió es pot fer per videoconferència». «Sempre que puguem hem d'intentar minimitzar la mobilitat i que aquesta sigui responsable», ha dit.

Pel que fa a la situació del coronavirus a Catalunya, Argimon ha constatat que els indicadors estan augmentant a un ritme «una mica» més alt del que preveia. Si aquesta situació continua, ha avançat que caldrà prendre «mesures» que seran «més globals» que el tancament dels parcs infantils.

Respecte a aquests equipaments, Argimon ha demanat seguir estrictament les recomanacions, com ara que els nens vagin acompanyats d'un sol adult i evitar «fer tertúlia»; l'ús de gel hidroalcohòlic quan es faci ús de gronxadors o altres elements; respectar la distància de seguretat, l'aforament per evitar aglomeracions i fer ús de la mascareta. També ha apel·lat als ajuntaments a destinar agents cívics a passejar pels parcs infantils per comprovar l'ús que se'n fa.

tracking