Diari Més

Salut

Nous estudis plantegen canviar alguns tractaments del càncer de mama

Investigadors de la Vall d'Hebron defensen la seva eficàcia al congrés anual de la Societat Europea d'Oncologia

Imatge d'arxiu d'una mamografia.

Condemnen una ginecòloga de Barcelona per tardar 5 mesos a diagnosticar un càncer de mamaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos nous estudis presentats al congrés anual de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) per investigadors de la Vall d'Hebron plantegen canviar els tractaments d'un tipus agressiu de càncer de mama i en fases precoces de la malaltia. L'assaig Ascent apunta que les pacients de càncer de mama triple negatiu, un tipus agressiu amb pocs tractaments aprovats, milloren amb l'ús del fàrmac 'sacituzumab grovitecan'. Per altra banda l'estudi Monarch-E demostra que en pacients amb càncer de mama amb alt risc de recaiguda la taxa de supervivència lliure de la malaltia passa del 88,7% al 92,2% si durant dos anys es combina la teràpia hormonal estàndard amb l''abemaciclib', que és un inhibidor de l'enzim cdk4/6.

En l'assaig que fa referència al càncer de mama triple negatiu es va avaluar un nou fàrmac davant d'un tractament estàndard. El 'sacituzumab govitecan' s'obté amb la fusió d'un anticòs i un medicament de quimioteràpia i permet preservar les cèl·lules sanes.

Les proves es van fer amb la participació de 529 pacients. Es va augmentar la supervivència lliure de progressió de 1,7 mesos a 5,5 mesos, i la supervivència global de 6,7 mesos a 12,1 mesos en les pacients tractades amb el nou fàrmac.

«Ara aquest fàrmac, que podria portar a un canvi en el tractament estàndard d'aquestes pacients, també s'està avaluant en estats més precoços de la malaltia, incloent-lo com a teràpia neoadjuvant o adjuvant, en combinació amb altres teràpies dirigides i en pacients amb càncer de mama RH+», apunta la doctora Mafalda Oliveira, del Grup de Càncer de Mama del VHIO i oncòloga mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Pel que fa a l'estudi Monarch-E sobre el càncer en fases precoces, es va observar un benefici constant en tots els subgrups de pacients que van participar en l'estudi i la tolerància al fàrmac sembla bona, amb pocs efectes secundaris.

Els investigadors també exposen que els resultats del 'palbociclib', un altre cdk4/6 que s'ha desenvolupat recentment, no han estat tan positius. És el que es desprèn de l'estudi Pallas, en el qual es van incloure pacients amb menys risc de recaiguda i en el qual no s'ha aconseguit demostrar un benefici, segons indica la Vall d'Hebron en un comunicat.

tracking