Diari Més

Educació

Catalunya dobla grups confinats i Ustec veu insostenible seguir així el curs

Els 34 grups confinats aquest dimecres pertanyen a 27 centres educatius, que representen el 0,49% del total de 5.500 col·legis i instituts catalans

Entrada a una escola catalana amb control de temperatura dels alumnes.

Segons l'entitat 'Així no tornem', 5.000 famílies catalanes no han dut els fills a escola avuiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups escolars de convivència confinats a Catalunya s'han doblat en un sol dia i han passat dels 17 d'ahir als 34 d'aquest dimecres, una jornada en la qual el sindicat docent USTEC-STEs ha afirmat que és «insostenible» mantenir les escoles i instituts oberts en les condicions en què s'ha iniciat el curs 2020-21.

Els 34 grups confinats aquest dimecres pertanyen a 27 centres educatius, que representen el 0,49% del total de 5.500 col·legis i instituts catalans.

Les dades les han fet públiques la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que han iniciat aquest dimecres les compareixences setmanals conjuntes que duran a terme les conselleries d'Educació i Salut per informar sobre la incidència de la Covid-19 en l'àmbit escolar.

En la compareixença, Núria Cuenca ha detallat que avui estan confinats 516 alumnes, que signifiquen en 0,03% del total i són 178 més que ahir; mentre que els professionals en quarantena són 285, el que representa el 0,19% del total i són 10 més que ahir.

Els positius de Covid-19 registrats són 72 casos entre els professionals i 54 entre els alumnes, que suposen 14 estudiants i 2 docents més infectats que dimarts.

Segons Marc Ramentol «encara no podem valorar com funciona l'obertura d'escoles amb la corba epidèmica», atès que els casos positius i les quarantenes tenen l'origen en l'activitat prèvia a l'inici del curs escolar.

Per al secretari general, les escoles «no amplifiquen la transmissió comunitària» tot i que «sí que pateixen la transmissió de la comunitat on es troba l'escola».

Per això, tant Cuenca com Ramentol han demanat que disminueixi la incidència a nivell comunitari i han reconegut que «hi haurà més casos a les escoles» per als que asseguren que «ens hem preparat».

Coincidint amb l'anunci de les dades per part de la Generalitat, el sindicat majoritari entre els professors catalans, USTEC-STEs (IAC), ha considerat com a «insostenible» mantenir les escoles i instituts oberts en les condicions en les quals han iniciat el curs 2020-21.

A la tradicional roda de premsa d'inici del curs de la formació, el seu portaveu, Ramon Font, ha acusat el departament d'Educació de «maquillar» l'inici de curs i «fer veure que vol mantenir les escoles obertes» quan la seva «intenció real» és tancar els centres «per fer front a la pandèmia sense gastar», com el curs passat.

«De la manera en què s'han obert -les escoles- tornarem a confinar-nos tots en poc temps, no només el sistema educatiu», ha considerat Font, que ha alertat que nens i joves propagaran el contagi perquè els «grups bombolla» són una «entelèquia».

Segons Font, «més del 80% del professorat vol obrir amb presencialitat i la USTEC també, però no de qualsevol manera», i ha denunciat que la Generalitat «compta amb la voluntarietat del professorat» com va fer el curs passat.

En la roda de premsa, el portaveu d'USTEC ha insistit en la necessitat que Educació destini 1.500 milions d'euros a contractar 44.500 docents, com coincideixen a reclamar els set sindicats del ram, per baixar les ràtios i també per garantir l'atenció a l'alumnat que es quedi confinat a casa.

Com a protesta per la «falta de seguretat» davant la tornada a les aules i la baixa inversió en educació pública, el Sindicat d'Estudiants ha convocat per a aquest dimecres la primera de tres jornades de vaga que finalitzaran el proper divendres.

Segons el secretari general del Sindicat d'Estudiants a Catalunya, Borja Latorre, «milers d'estudiants s'han unit a la vaga» en aquest primer dia, tot i que ha reconegut que «resulta complex establir xifres absolutes pel context actual de pandèmia».

Per demà, el sindicat ha convocat manifestacions «simbòliques a causa de les mesures sanitàries per evitar contagis» que tindran lloc a les 12.00 hores a la plaça Universitat de Barcelona, plaça de la Font de Tarragona i plaça 1 d'Octubre de Girona.

tracking