Diari Més

Inici de curs

Segons l'entitat 'Així no tornem', 5.000 famílies catalanes no han dut els fills a escola avui

Consideren que no s'han aconseguit les condicions adequades per garantir la seguretat dels alumnes

Entrada a una escola catalana amb control de temperatura dels alumnes.

Segons l'entitat 'Així no tornem', 5.000 famílies catalanes no han dut els fills a escola avuiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 5.000 famílies catalanes no han portat avui als seus fills a classe, en el dia d'inici de curs escolar 2020-21 a Catalunya, perquè consideren que no es donen les suficients mesures de seguretat per a evitar contagis, segons l'entitat 'Així no tornem'.

La portaveu de la plataforma 'Així no tornem', formada majoritàriament per famílies els fills de les quals sofreixen patologies, Sesa Cameán, ha confirmat a Efe que unes 3.000 famílies de l'entitat han decidit no portar als seus fills a classe i que tenen constància que a elles s'han unit altres 2.000 famílies.

Manuela Molina i José Antonio Domínguez són membres de la plataforma i pares de dos fills de 9 i 5 anys. El primer, sense cap patologia, ha anat avui a l'escola perquè «la ràtio del grup és baixa i creiem que es poden mantenir les mesures de seguretat», han reconegut a Efe.

No obstant això, el problema està en el fill més petit, afectat per una traqueostomia, que és un procediment quirúrgic realitzat per a crear una obertura dins de la tràquea a través d'una incisió executada en el coll i la inserció d'un tub o cànula per a facilitar el pas de l'aire als pulmons.

En aquest cas, els pediatres «ens han recomanat que el nen no vagi a classe» però «s'han negat a estendre un certificat argumentat els riscos sanitaris» perquè «no es donen circumstàncies, com que el nen acabi de sortir de quiròfan, ni té moltes secrecions».

Els pares prefereixen esperar unes dues setmanes abans que el seu fill vagi a classe per a veure com evoluciona la pandèmia, després de l'activació aquest dilluns de l'activitat escolar.

En cas que el nen assisteixi a l'escola, els pediatres «ens han recomanat que porti màscara en la boca i a la tràquea», han expressat els progenitors.

«En el cas del nostre fill, també seria recomanable que portessin la màscara la resta d'alumnes del seu grup», han expressat els pares seguint les recomanacions dels pediatres, però «en l'etapa d'infantil no és obligatori portar-la».

Per a aquesta família, la solució «hauria passat per comptar amb grups més petits d'alumnes, amb 10 o 15 nens», però «en el cas de la nostra escola, la ràtio es manté com en el curs passat, amb 23 nens», han apuntat.

Per part seva, Ana Ibáñez, que és mare d'un nen de 10 anys i una nena de 5 amb diabetis, ha reconegut a Efe que els seus fills no assistiran a classe «fins que no es donin més garanties de seguretat».

Per això, ni la seva filla menor, «amb el sistema immunològic afeblit», ni el seu fill major «sense patologia, però per a evitar que contagiï a la seva germana, assistiran a classe», ha reconegut Ibáñez.

La mare espera que «millorin les garanties sanitàries» i si no això no passa «farem educació a casa», la qual cosa «esperem que Educació avali» ja que «estem en una situació d'incertesa en la qual el dret a la salut dels nostres fills és prioritari».

Per això, Ibáñez no creu que «s'arribin a aplicar protocols d'absentisme, ni s'obligui a repetir curs a nens que han estat fent educació a casa».

La famílies de la plataforma que han decidit no portar als seus fills a l'escola substituiran l'activitat curricular a l'aula per classes a casa gràcies a l'ajuda de professors en risc que s'han ofert i d'altres docents.

tracking