Diari Més

La corba de contagis segueix estabilitzada a Catalunya però la tendència encara s'ha de «consolidar»

El secretari català de Salut Pública ha definit l'actual context d'«estabilitat perillosa»

Dues dones amb mascarilles caminant per Barcelona

Salut confirma tres nous casos de coronavirus a Catalunya i eleva a nou el nombre d'afectatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dades dels últims quatre dies mostren, si són observats «amb optimisme», un «petit descens» en la corba de contagis de la covid-19 que no obstant això ha de ser consolidat durant les pròximes dates, la qual cosa situa a Catalunya a aquesta hora en una «estabilitat perillosa».

Aquesta és la radiografia de l'actual moment epidemiològic feta en roda de premsa pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el cap de la Unitat de Seguiment d'aquest virus,JacoboMendioroz.

«La situació està estabilitzada. Però, si volem ser optimistes, sembla que comença a haver-hi un petit descens», ha indicat Argimon analitzant sobretot les dades dels últims quatre dies.

No obstant això, ha advertit que aquestes dades cal mirar-los «a llarg termini», ja que, encara que en els últims dies es detecta una millora, la tendència encara ha de «consolidar-se».

Mendioroz, al seu torn, ha definit l'actual contextd'«estabilitatperillosa», atès que el nombre de contagis continua superant diàriament el miler.

«Una estabilitat tibant», ha afegit llavors Argimon.

«És important que la tendència es consolidi i la corba baixi», ha resumit tot seguit el secretari de Salut Pública abans de recordar que la velocitat de reproducció del coronavirus ha baixat ara a un -és a dir, cada infectat contagia de mitjana a una persona-, que els positius en les proves PCR es continuen situant en el 7,2% i que la pressió assistencial "no varia".

Mirant diferents punts de la geografia catalana, ha destacat que al'AltPirineu -poc poblat- la corba va baixant, i a Barcelona i la seva àrea metropolitana -molt poblades- la situació segueix estabilitzada. La corba puja per contra a Tarragona, a Vic també es detecta «un repunt», a Lleida la situació «va a la baixa», així com a les Terres de l'Ebre, on l'epidèmia «sembla que va a millor».

Una anàlisi que coincideix amb les dades epidemiològiques publicades en obert en dadescovid.cat, que indiquen que ha descendit el número d'hospitalitzats, que aquest dijous és de 684 pacients -36 menys que ahir-, dels que 126 estan en l'UCI.

El risc de rebrot (EPG), l'índex que mesura el potencial de creixement del virus, continua sent alt, encara que s'ha estabilitzatentorn de186, un punt més que ahir, mentre que s'han notificat sis noves defuncions per covid-19, que eleven a 13.051 elnombretotal de morts per l'epidèmia a Catalunya.

Així mateix,Mendiorozha exposat als periodistes una anàlisi retrospectiva de les mesures coercitives preses a Lleida, L'Hospitalet de Llobregat i l'Alt Empordà per a frenar l'avanç del virus.

En el primer cas, ha conclòs que les mesures van servir per a evitar contagis però es degueren prendre uns dies abans per a evitar la saturació de l'UCI de l'hospital de referència; en el segon, amb el virus circulant a major velocitat, sí que es va actuar a temps per a evitar col·lapses assistencials -si bé els centres sanitaris també estan més preparats-; i en el tercer, amb una densitat de població baixa, va ser més fàcil reduir la incidència del virus.

En resum, en paraules deMendioroz: les mesures coercitives «tenen un clar impacte» a l'hora de reduir els contagis però han de ser «un últim recurs».

«Commés gent sigui conscient i apliqui accions individuals, més endarrerirem, o aconseguirem no utilitzar, mesures que afecten a tota la societat», ha apuntat.

tracking