Diari Més

Les restriccions i les mesures imposades a Catalunya fan disminuir el risc de rebrot

La velocitat de reproducció de la covid ha baixat dues centèsimes en les últimes 24 hores

Dues dones amb mascarilles caminant per Barcelona

Salut confirma tres nous casos de coronavirus a Catalunya i eleva a nou el nombre d'afectatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restriccions imposades, l'ús de mascaretes i el manteniment de distàncies i els cribratges en els municipis amb més contagis han aconseguit moderar avui el creixement del risc de rebrot de covid a Catalunya (EPG), que s'ha mantingut en 186,8, gairebé igual que ahir, encara en la franja de risc alt.

A més, s'han diagnosticat 866 nous positius -la setmana passada van ser més de mil diaris-, s'han notificat 13 noves morts i ha disminuït per segon dia consecutiu la xifra d'hospitalitzats a 662 (tres menys que ahir), dels quals 136 estan a l'UCI (dos menys).

La velocitat de reproducció de la covid (rt) també ha baixat dues centèsimes en les últimes 24 hores i s'ha situat en 1,12, és a dir, que cada infectat contagia a una mica més d'una persona de mitjana.

El departament de Salut confia que l'estratègia dels cribratges massius per anar aïllant a les persones, sobretot joves, que estan infectades però són asimptomàtiques i transmeten la covid sense saber-ho mitigui l'extensió de la pandèmia i per això avui ha iniciat nouscribratgesmassius en dos barris de Terrassa, en un de Vic, a La Seu d'Urgell i a Alcarràs.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat «màxima concentració per part de tots» després d'analitzar les dades epidemiològiques dels últims dies a Catalunya en la primera reunió del Comitè Executiu de Crisi per la Covid, que ha creat aquesta setmana.

Després de la reunió, el president català ha assenyalat a través de les xarxes socials que treballen «per a aplanar la corba de la pandèmia i assegurar el retorn als llocs de treball i l'obertura de les escoles».

La consellera de Salut, AlbaVergés, ha celebrat aquest dimecres que el Govern central estigui estudiant donar permisos retribuïts als pares o tutors que s'hagin de quedar a casa per tenir als seus fills infectats per coronavirus, però ha lamentat que l'estiguin fent «ara».

«Era imprescindible que en el marc de les competències que té l'Estat pogués fer això. Nosaltres ja ens ocupem d'absolutament tot, i és la nostra responsabilitat, però reclamàvem que (...) despleguessin les seves competències i donessin resposta a una cosa que crec que és imprescindible», ha afirmat la consellera durant la presentació d'un estudi sobre la transmissibilitat del coronavirus i els nens.

Per part seva, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha menyspreat l'oferiment fet pel Govern de 2.000 efectius de l'exèrcit formats per a rastrejar la covid, un suport que ha deixat «per a lesCCAAque ho necessitin» i que en qualsevol cas no li sembla d'una gran magnitud.

Budó ha contestat així en una entrevista aRNEa l'anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, de posar a la disposició de les Comunitats Autònomes 2.000 efectius de l'Exèrcit perquè realitzin labors de rastreig.

tracking