Diari Més

Augmenten els cribratges, les restriccions i el coronavirus a Catalunya

El risc de rebrot a Catalunya segueix escalant i s'ha situat avui en 186,5, sis punts més que ahir

Diverses persones amb mascaretes en un pas de vianants.

Espanya segueix sense immunitat de grup amb un 5,2% de població que ha tingut contacte amb el coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Progressa el coronavirus a Catalunya, i, per combatre'l, s'acceleren els cribratges massius allà on repunten els positius i s'imposen restriccions d'aforaments i activitats per frenar el risc de contagis i la velocitat de transmissió abans de la tornada laboral i escolar de setembre.

El risc de rebrot de covid-19 a Catalunya (EPG) segueix escalant i s'ha situat avui en 186,5, sis punts més que ahir, mentre que s'han diagnosticat 867 nous positius, notificat cinc nous morts i, encara que han disminuït els hospitalitzats a 665 (7 menys que ahir), creixen a 138 pacients que estan a l'UCI (quatre més).

Segons les dades actualitzades aquest dilluns pel departament de Salut, en les últimes 24 hores s'han notificat cinc nous morts, cosa que deixa en 12.959 el nombre de morts des de l'inici de la pandèmia, a finals de febrer, tant confirmats amb proves PCR com els sospitosos de Covid.

La velocitat de reproducció de la Covid (rt) també ha crescut dues centèsimes en les últimes 24 hores i s'ha situat en 1,14, és a dir, que cada infectat contagia una mica més d'una persona de mitjana.

Les dues estratègies de la Generalitat per combatre l'avanç del virus, els cribratges massius i les restriccions d'aforament i limitació d'activitats es van succeint i avui han entrat en vigor les mesures restrictives a Granollers, les Franqueses i Canovelles (Barcelona) per «contenir el brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19».

No obstant això, un jutge ha paralitzat que aquestes mateixes mesures, que són a les que està sotmesa també la ciutat de Reus (Baix Camp) des de divendres, s'apliquin a Terrassa (Vallès Occidental) perquè no veu en aquest cas «raó objectiva» que les justifiqui per les dades epidemiològiques.

Aquestes mesures especials de contenció de l'activitat social i laboral per frenar la transmissió del virus són recomanar no sortir de casa si no és per qüestions ineludibles, limitar l'aforament de bars i restaurants al 50%, també a les terrasses, prohibir el consum en barra, i reduir a la meitat els assistents a actes religiosos com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres, aforament que ha imposat el jutge, perquè Salut volia que fos del 33%.

També es redueix al 50% l'aforament de les activitats culturals d'arts escèniques i musicals, cinema o exposicions, i en les activitats esportives, com gimnasos i instal·lacions esportives, es poden fer limitant l'aforament al 50%.

A tot Catalunya segueixen tancats tots els establiments d'oci nocturn -discoteques, sales de ball o karaokes-, els prostíbuls, estan prohibides les reunions de més de 10 persones i no es pot fumar si no es guarda una distància interpersonal de dos metres.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha demanat al departament de Salut i a la Justícia la «màxima celeritat» en la decisió sobre les restriccions d'aforaments en bars, restaurants i actes religiosos a la ciutat, que el jutge ha impedit aplicar a la Generalitat, davant la incertesa que afecta la localitat.

El departament de Salut iniciarà demà un cribratge massiu de PCR durant tres dies als veïns de barri del Remei de Vic (Osona) que tinguin entre 15 i 45 anys per descobrir persones asimptomàtiques que poguessin estar transmetent el virus davant el repunt de casos en aquesta zona.

Salut també continua amb els cribratges massius a Granollers, les Franqueses, Canovelles, Cornellà i l'Hospitalet, proves PCR extensives que a partir de demà també durà a terme a Vic.

Avui, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha desaconsellat, en declaracions a RAC1, manifestacions multitudinàries com les de la Diada, i ha recomanat prendre mesures per evitar les aglomeracions en el transport públic.

Trilla ha informat que en aquest hospital tenen ara ocupats un 5% dels llits per a malalts de covid, quan «a la part més complicada de la pandèmia eren el 60%. Per tant, estem molt lluny d'aquesta situació (...). Des del punt de vista assistencial, de moment ho podem gestionar».

Trilla també ha indicat que «la letalitat del coronavirus ha baixat i ara és de l'1%. En la grip estacional és d'un 1/1000. Per tant, el coronavirus és 10 vegades més letal».

Mentrestant, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha rebutjat declarar l'estat d'alarma a Catalunya o en una part del territori, com ha ofert el Govern a les CCAA, en considerar que no és «imprescindible» ni tampoc «necessari».

tracking