Diari Més

Societat

Catalunya tindrà 284 llambordes en record a víctimes del nazisme

Actualment, n'hi ha a Guiamets, Pontils i a Santa Coloma de Queralt

Llambordes stolpersteine en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme i que seran col·locades properament.

lloses, stolpersteine, víctimes del nazismeACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Memorial Democràtic ha instal·lat ja 184 llambordes Stolpersteine, en record a les víctimes del nazisme, i té previst col·locar un altre centenar a municipis de tot Catalunya per assenyalar el lloc on van viure republicans deportats.

Segons ha informat el Departament de Justícia en un comunicat, amb aquesta iniciativa Catalunya se suma al projecte internacional Stolpersteine, en referència a les lloses creades per l'artista alemany Gunter Demning per homenatjar les víctimes del nazisme, de les que s'han instal·lat 75.000 en una vintena de països de tot el món.

El Memorial Democràtic coordina des del 2017 el projecte a Catalunya, on 29 municipis compten amb lloses Stolpersteine -la traducció en alemany és «pedra que ens fa ensopegar»- per assenyalar el lloc on van viure i van néixer veïns de la localitat que van acabar deportats als camps nazis.

Les lloses Stolpersteine són blocs de ciment, de 10 per 10 centímetres, amb una placa de llautó on figuren les dades més rellevants dels deportats, un projecte que pretén treure de l'anonimat les víctimes del nazisme en la forma d'un memorial viu, dinàmic i incorporat al teixit urbà.

Les Stolpersteine permeten també a les escoles treballar la història de les deportacions als camps nazis a partir de les lloses col·locades als seus municipis.

Fins ara s'han col·locat Stolpersteine a Albatàrrec (1), Castellar de Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1) , Els Guiamets (1), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-reig (4), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Talavera (1), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61).

La propera tardor s'instal·laran a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Mataró (Maresme), Rubí, Cardona, Vilanova i la Geltrú, Esparreguera, Santa Perpètua de Mogoda, Vallbona d'Anoia, Súria, Figueres (Alt Empordà), Sant Cugat de Vallès, Ripollet i Montornès de Vallès.

tracking