Diari Més

Salut

Vall d'Hebron descriu dos casos de fetus amb edema a la pell en embarassades amb covid-19

L'excés de líquid desapareix en curar-se la malaltia, però calen més casos per confirmar la possible complicació

Imatge de l'

'Hospital Vall d'HebronEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip de Vall d'Hebron ha descrit dos casos de fetus amb edema a la pell en dones embarassades amb covid-19. Els investigadors van observar que, quan les gestants es van recuperar de la covid-19, l'edema fetal va desaparèixer. Davant aquesta relació, l'aparició de l'edema -excés de líquid- durant el segon trimestre de l'embaràs podria ser una complicació relacionada amb la covid-19, tot i que és necessari estudiar més casos i fer seguiment de les gestants infectades per entendre l'impacte que el virus pot produir en el fetus. En l'estudi, publicat a la revista 'Obstetrics & Gynecology', hi han participat les Unitats de Medicina Materna i Fetal i de Cures Intensives Pediàtriques i els Serveis de Microbiologia i de Malalties Infeccioses.
Algunes infeccions per virus, com el citomegalovirus o el virus de Zika, s'associen a problemes en l'embaràs o a anomalies en el fetus. En el cas del coronavirus, es desconeix encara el risc que suposa la infecció de la mare en el desenvolupament del fetus. Per estudiar aquest risc, els investigadors van fer seguiment de 31 dones embarassades amb covid-19. En dues d'elles (el 6,5% del total) es va observar edema de pell en el fetus.

Un dels casos va ser una dona amb pneumònia per covid-19. A la setmana 23 de gestació, es va observar edema de pell al fetus, sense que apareguessin altres complicacions. A l'altra dona, se li va diagnosticar la malaltia en forma lleu i no va requerir ingrés a l'hospital. En aquest cas, l'edema fetal va aparèixer a la setmana 21 de gestació.

En les dues dones, l'edema fetal es va mantenir durant la malaltia de la gestant. «Veiem una correlació entre l'edema i la infecció per SARS-CoV-2, ja que quan les dones es van recuperar de la covid-19, l'edema també va desaparèixer i els fetus no van tenir cap altra complicació», explica la doctora Carlota Rodó, metgessa especialista del Servei d'Obstetrícia-Medicina Maternofetal de l'Hospital Vall d'Hebron i investigadora del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Tot i que els resultats de l'estudi no són suficients per concloure que l'edema fetal és una complicació relacionada amb la covid-19. la doctora Rodó destaca que tenint en compte les troballes és «recomanable fer un seguiment de les gestants infectades per SARS-CoV-2 per entendre l'impacte que pot tenir el virus en el fetus».

Per determinar si hi havia infecció del coronavirus en els fetus, els investigadors van realitzar tests PCR del líquid amniòtic. També es va comprovar si hi havia factors relacionats amb la inflamació, com la citosina IL-6. En cap dels fetus es va detectar infecció pel virus i els seus valors de IL-6 eren normals, independentment del perfil inflamatori de la gestant.

tracking