Diari Més

Agricultura

La producció de cereals a Catalunya cau un 25% aquest 2020 a causa de les temperatures i l'aparició de fongs

Al conjunt de l'Estat, en canvi, la collita s'ha incrementat un 66%

Imatge d'arxiu d'un camp de blat.

Imatge d'arxiu d'un camp de blat.Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La producció de cereals a Catalunya durant aquest any ha sigut un 25% inferior respecte a la temporada anterior, tal com ha informat aquest dimecres l'Associació Agrària Joves Agricultors (Asaja). Segons l'organització, el descens de la collita es deu als canvis dràstics de temperatura entre els mesos de març i abril i a les pluges continuades, que han provocat l'aparició de fongs i males herbes als camps. El blat i l'ordi han sigut dos dels cereals més castigats aquest any, amb caigudes en la producció del 5,2% i el 19,2%, respectivament. Al conjunt de l'Estat, en canvi, la collita de cereals s'ha incrementat un 66% interanual, fins als 26,8 milions de tones, una xifra que Asaja qualifica d'«històrica».
Els descensos més grans de la producció s'han registrat a Girona i Lleida, on abans de començar la temporada es preveia una producció «sense precedents». Segons Asaja, a Girona les pèrdues han sigut superiors al 50% i molts camps han quedat sense recol·lectar. Per altra banda, zones com la Segarra i la Conca de Barberà han tingut una millor collita, ja que els seus cultius secs i primerencs han notat menys els efectes de les pluges.

Pel que fa a la Catalunya Central, la collita ha estat «irregular», amb descensos del 20% en productes com el blat. A la comarca d'Osona, l'ordi també ha patit caigudes similars, mentre que les pluges del Vallès han fet perdre entre un 25% i un 30% de la producció.

Arran de les dificultats climàtiques d'aquest any i de la pandèmia, Asaja ha reclamat al govern espanyol que se'ls reconegui com a treballadors essencials i que el preu que reben pels seus productes estigui per sobre els costos de producció. «Estem cansats de seguir sempre igual: els preus justos no arriben», lamenten. En aquest sentit, exigeixen «celeritat»per «una implantació real de la cadena alimentària» i es mostren en desacord en com s'ha creat l'agència de protecció de la natura.

tracking