Diari Més

Laboral

Treballadores de residències obren la via judicial perquè la covid-19 sigui reconeguda com a malaltia professional

El procediment arriba després que les mútues de treball deneguessin la baixa per incapacitat temporal a sis gericultores

Les residències hauran de fer proves diàries al personal i als residents.

Les residències de gent gran de Catalunya hauran de fer cada dia un control epidemiològicEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sis treballadores de residències de gent gran de Barcelona han obert la via judicial perquè el coronavirus sigui reconeguda com a malaltia professional. El procediment s'inicia després que les mútues de treball deneguessin la baixa per incapacitat temporal a sis gericultores que treballen en centres gestionats per Eulen y Sacyr. Segons ha informat el Col·lectiu Ronda, les mútues argumenten que la data d'inici de les baixes és anterior a l'entrada en vigor de la llei RDL 19/2020, que estableix els processos d'incapacitat temporal derivats del contagi de la covid-19. No obstant això, la cooperativa d'advocats defensa que la incapacitat per covid-19 ja està recollida al Quadre de Malalties Professionals, en vigor des de l'any 2006.
La llei RDL 19/2020 es va aprovar el passat 26 de maig en ple estat d'alarma. Allà, s'explicitava el caràcter professional de les contingències derivades per l'exposició al coronavirus que poguessin afectar el personal dels centres de gent gran. Segons el Col·lectiu Ronda, aquest text «probablement pretenia desactivar la possibilitat de conflicte amb les mútues a l'hora d'admetre l'origen laboral de la patologia». «Paradoxalment, però, està sent esgrimit per les mateixes mútues per tal de denegar les sol·licituds de contingència professional que tinguin causa en els processos d'incapacitat temporal iniciats amb anterioritat a l'entrada en vigor de l'esmentada a la norma», afegeix.

Tal com matisa Pau Estévez, membre de l'equip legal de la cooperativa d'advocats, «ja es va advertir que aquesta disposició no només era innecessària sinó que incrementava el risc que s'acabessin propiciant situacions com les que ara s'estan vivint». Per Estévez, «no existeix marge legal per negar la contingència laboral d'aquests procediments d'incapacitat causats pel coronavirus, ja que el Quatre de Malalties Professionals ho recull així de forma explícita des del 2006».

Pel sindicat Co.bas, aquesta situació és «l'enèsima maniobra de les mútues professionals per defugir de les seves obligacions legats i fer-se càrrec del pagament de les prestacions pertinents i de l'assistència mèdica».

tracking