Diari Més

Els presos amb el tercer grau suspès carreguen contra l'Estat per la falta de diàleg i criden a continuar persistint

Abans d'entrar a la presó, han rebut l'escalf i el suport de centenars de persones

Quim Forn, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva, saludant a la gent minuts abans d'entrar a la presó de Lledoners sense el tercer grau. I

Els presos amb el tercer grau suspès carreguen contra l'Estat per la falta de diàleg i criden a continuar persistintACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els presos independentistes han tornat aquest dimarts a la presó de Lledoners entre crides a «no defallir» i a mantenir enlaire les seves conviccions polítiques davant la «repressió» i al que consideren un acte de «venjança» de l'Estat contra l'independentisme.

La jutge de vigilància penitenciària ha suspès el tercer grau al exvicepresident català Oriol Junqueras, als exconsellers Raül Romeva i Joaquim Forn, així com a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, mentre resol els recursos de la Fiscalia contra el seu règim obert, per la qual cosa tornaran a passar tot el dia a la presó.

Així ho ha acordat la titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya, hores després que aquest matí la Fiscalia hagi demanat que suspengués de manera immediata el tercer grau a sis dels nou presos del procés per a evitar que la semillibertat que els va concedir la Generalitat creï una «total sensació d'impunitat».

Al voltant de les 19.00 hores, els presos han anat arribant a Lledoners, on els esperaven desenes d'independentistes entre crits de «Llibertat» i «No esteu sols», congregats mitjançant una convocatòria expressa després de conèixer-se la decisió judicial.

Per a abrigallar als presos han acudit a Lledoners cares visibles d'ERC com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i consellers com Chakir El Homrani, Josep Bargalló i Bernat Solé.

Per part de JxCat estaven, entre altres, la portaveu en el Congrés, Laura Borràs, el conseller Damià Calvet i el portaveu al Parlament Eduard Pujol.

Als voltants del centre penitenciari s'ha instal·lat una tarima des de la qual els presos han pronunciat breus discursos abans de tornar a la presó.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat a l'independentisme que «no defalleixi» i ha cridat als joves catalans a «desobeir tantes lleis injustes com sigui necessari» i a no tenir «gens de por a la presó ni a la repressió».

L'exconseller Josep Rull ha destacat la, al seu judici, «feblesa» d'unes institucions espanyoles disposades a «desmuntar el seu Estat de dret per a abatre» l'independentisme, amb una «reinterpretació del dret penitenciari que perjudica centenars de presos».

També Forn ha cridat a «persistir» i a «no abandonar» aquesta «lluita», que serà «llarga», mentre que *Romeva ha remarcat: «Cada decisió d'aquest règim que ens vol agenollats i callats ens fa més forts i més determinats a continuar endavant».

Així mateix, l'exconseller Jordi Turull ha acusat l'Estat d'aplicar el criteri del «escarment i la venjança», encara que ha dit que «no tombaran» les seves conviccions «amb quatre cursos de reeducació», i ha llançat un missatge d'unitat a l'independentisme: «No esperem que ens donin garrotades per a anar tots a l'una, anem tots a l'una per a avançar, per a aconseguir la llibertat».

Junqueras, que ha tancat el torn de paraules, ha dit que els poders de l'Estat «només poden guanyar si utilitzen eines no democràtiques», ja que no poden guanyar «a les urnes».

Abans de tornar al centre penitenciari de Lledoners, Junqueras ha difós un missatge en les xarxes socials: «Avui tornem a constatar que ens tenen molta por, i per això ens volen tancats, per a incidir en la política i la societat catalanes».

«Però nosaltres sabem que això forma part del camí, i que de la presó se surt, i sortirem per a guanyar i per a portar aquest país a la llibertat», ha afegit.

Els independentistes presos a Lledoners abans d'entrar al centre penitenciari.

Els presos amb el tercer grau suspès carreguen contra l'Estat per la falta de diàleg i criden a continuar persistintACN

tracking