Diari Més

Comissió dels atemptats del 17-A

El Parlament conclou que les proves «indiquen» que l'Imam de Ripoll era informador del CNI

La cambra aprova prevenir la radicalització islàmica i reclamar l'entrada dels Mossos a l'Europol

Foto de carnet de l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, trobada entre les runes d'Alcanar i inclosa a la causa dels atemptats del 17-A.

Foto de carnet de l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, trobada entre les runes d'Alcanar i inclosa a la causa dels atemptats del 17-A.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha aprovat les conclusions dels grups parlamentaris a la comissió d'investigació sobre els atemptats del 17 i 19 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. Entre les conclusions i recomanacions aprovades hi ha la de JxCat que conclou que les «proves indiquen que l'Imam de Ripoll era informador del CNI». També s'ha aprovat la del PSC que aposta per prevenir la radicalització islàmica i fomentar la integració dels nouvinguts. També ha estat aprovada una conclusió de CatECP que demana l'accés dels Mossos a l'Europol. La majoria de les conclusions aprovades elogien el paper dels cossos d'emergències durant la gestió dels atemptats, però també s'ha criticat el funcionament del telèfon 112.

Entre les conclusions del grup republicà se n'ha aprovat una que apel·la a la riquesa de la diversitat i a fer «créixer» la societat sense «estigmatitzar» la diversitat. «Les polítiques públiques han de tenir una visió holística, han de treballar la transversalitat i han de promoure la integració del conjunt de la societat en el procés creatiu, han de ser el motor del canvi», han plantejat els republicans.

La cambra ha aprovat una iniciativa de la CUP que lamenta l'impacte «immediat» entre els veïns de Ripoll pel desplegament policial i mediàtic que es va generar després dels atemptats. S'ha aprovat una de les recomanacions del mateix subgrup que qüestiona si la mort dels presumptes terroristes a mans dels Mossos podria haver vulnerat el dret a un judici just i a la presumpció d'innocència. «Els seus testimonis haurien estat útils per a la investigació i per al judici», han plantejat els cupaires.

D'altra banda, s'ha aprovat una conclusió del PPC que lamenta «l’interès polític de mantenir la idea que els Mossos d’Esquadra tenen moltes

limitacions en l’exercici de les seves funcions perquè no se’ls permet mantenir contactes internacionals, la qual cosa s’ha demostrat que no s’ajusta a la realitat». Lamenten que no es donés credibilitat a l'avís que va fer la CIA sobre la possibilitat d'un atemptat a la Rambla i que l'Ajuntament de Barcelona no instal·les elements de protecció tal com va suggerir la Policia Nacional.

Les conclusions aprovades del grup de Cs lamenten que la comissió d'investigació no s'hagi celebrat al Congrés. Entre les seves conclusions aprovades hi ha la que reclama buscar «estratègies» que detectin la radicalització. «És molt important detectar la radicalització. Però aquesta radicalització no es produeix mai d’un dia per l’altre. És un procés llarg, per fases. I cal conèixer a fons quins són els factors principals que poden portar un individu o un grup d’individus a radicalitzar-se i a convertir-se en assassins», han advertit.

tracking