Diari Més

Quines són les mesures restrictives que s'apliquen als municipis metropolitans?

Protecció Civil ha difós aquesta tarda un document aclarint els dubtes que els han plantejat els alcaldes

Descobreix les noves mesures restrictives

Quines són les mesures restrictives que s'apliquen als municipis metropolitansEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Departaments de Salut i Interior i Protecció Civil de la Generalitat han decidit que les platges metropolitanes no es tancaran, però encarreguen als ajuntaments que vigilin el seu aforament, mentre que deixen oberta la porta al fet que els ajuntaments puguin organitzar actes culturals prèvia autorització delProcicat.

Protecció Civil ha difós aquesta tarda un document aclarint els dubtes que els han plantejat els alcaldes metropolitans respecte a les mesures restrictives que afecten 13 municipis metropolitans, inclosa Sant Feliu de Llobregat, a les comarques lleidatanes del Segrià i la Noguera i als municipis gironins de Figueres i Vilafant.

El document recull els dubtes i consultes que des dels ajuntaments s'ha fet arribar al comitè tècnic delPROCICATaixí com als comitèsterritorializadosdel Segrià i de l'àrea metropolitana de Barcelona, constituïts per a disposar d'una major interlocució i coordinació amb l'administració local.

El document vol ser un instrument per a saber què es pot fer i què no en aquestes zones on s'han incrementat els casos de coronavirus i respon a preguntes sobre la llibertat de desplaçaments, la possibilitat de fer esport, incloent l'obertura de gimnasos i piscines, i mesures relatives a comerços, incloent si poden obrir les perruqueries.

També s'ofereix resposta a les consultes relatives a l'accés a les platges, horaris d'obertura de bars i les seves terrasses, així com la prohibició de fer activitats extraordinàries i de caràcter temporal de tipus cultural, d'espectacles públics, recreatius, esportius i d'oci nocturn.

Els criteris interpretatius de la resolució de restriccions són elssigüientes:

1. La població, està confinada?

Estrictament no hi ha confinament, però es recomana que la població no surti dels seus domicilis i es desplaci només per als moviments essencials: anar comprar aliments i altres productes i serveis essencials, desplaçar-se a centres sanitaris, anar a treballar quan no es puguiteletrabajar, assistir a persones dependents i fer gestions inajornables. En els municipis on les mesures són més restrictives per a la situació epidemiològica (com és el cas actualment de Lleida i els altres sis municipis del Segrià) i es prohibeixen els desplaçaments que no són els moviments essencials esmentats, aquests desplaçaments es poden fer dins del conjunt els municipis que formen la unitat territorial afectada.

2. La població, pot sortir del seu municipi?

Sí, però es recomana no fer-ho i sobretot evitar desplaçar-se a altres punts del territori i establir contacte amb grups socials, ja que pot afavorir les cadenes de transmissió.

3. Es pot fer esport?

Sí, la normativa recull específicament l'activitat física esportiva i d'oci individualment o amb el grup de convivència habitual (que serà un màxim de 10 persones), i sempre amb el menor nombre de persones possible per a reduir el risc de contagi.

4. Quines mesures s'han d'aplicar en l'obertura de serveis, comerços i centres comercials?

Cal garantir el manteniment de les distàncies de seguretat per a evitar aglomeracions tant a l'interior com en els accessos, usar màscara i higiene de mans. En general, es recomana la cita prèvia o el preavís per a evitar concurrència en els mateixos horaris que generin aglomeracions.

A més, en els municipis del Segrià i la Noguera on s'apliquen restriccions, cal limitar l'aforament al 50%, tant si es tracta de serveis essencials com si no.

5. Poden obrir els mercats no sedentaris?

Sí, poden obrir perquè no està restringida la seva activitat, però es recomana que els ajuntaments reforcin els controls de les mesures de seguretat, especialment dels aforaments per a evitar aglomeracions, garantint les distàncies de seguretat de 1,5 metres entre persones i de 2,5 m² de superfície per persona, així com higiene de mans i ús de màscara. A més, per a reduir la mobilitat, es recomana prioritzar la venda de venedors i productes de proximitat.

6. Per què hi ha territoris on s'ha aplicat el tancament dels establiments d'hostaleria i restauració i altres només la limitació de l'aforament?

Els territoris on s'aplica el tancament dels establiments d'hostaleria i restauració tenen unes dades epidemiològiques més desfavorables, que han obligat a adoptar aquesta mesura més restrictiva.

7. En els territoris on s'ha determinat el tancament dels establiments d'hostaleria o restauració, es pot permetre l'obertura excepcional per motius de servei essencial, com una àrea de servei en autopistes o autovies?

La normativa no preveu aquesta excepcionalitat. Sí que és viable vendre aliments i begudes per a portar.

8. Es poden realitzar serveis amb contacte personal pròxim, com les perruqueries i altres similars?

Només es poden fer serveis amb contacte personal pròxim en el cas de servei essencial, d'emergència o situació crítica. En aquests casos la prestació ha de fer-se evitant el contacte físic amb els clients sempre que sigui possible, o limitant-ho al màxim. Es poden considerar en aquests casos tots aquells que impliquin l'assistència persones per criteri d'higiene i cura personal, incloent les activitats de perruqueria, serveis terapèutics com a massatgistes,osteopatía, quiropràctica o similars

9. Es permeten els serveis de suport a persones amb discapacitats que comportin contacte personal?

Sí, qualsevol servei de suport o assistència a persones amb discapacitat o dependència està permès, encara que comporti contacte personal, i mantenint totes les mesures de seguretat.

10. Es permet la formació, pràctiques i similars, com les de conducció i autoescoles?

Està permès, però ha d'haver-hi una neteja i desinfecció després de cada alumne, a més de mantenir una ventilació de 10 minuts abans de cada canvi d'alumne. Abans d'accedir al vehicle i en finalitzar la pràctica, l'alumne i l'instructor s'han de rentar les mans. És obligatori l'ús de la màscara durant la pràctica, tant a l'alumne com a l'instructor. Es recomana la formació telemàtica en tots els casos que sigui possible. Les proves oficials estan permeses sempre que no siguin inajornables.

11. Els gimnasos, poliesportius o complexos esportius, públics o privats, poden obrir amb mesures preventives?

No, la normativa especifica el tancament al públic dels gimnasos, poliesportius i complexos esportius, públics o privats.

12. Es poden fer esdeveniments esportius a porta tancada, sense públic?

Sí, es permeten els esdeveniments esportius sempre que siguin a porta tancada i sense públic, amb l'única assistència de les persones vinculades directament.

13. Poden obrir les piscines municipals o privades d'ús públic?

Es permet l'obertura de les piscines descobertes d'ús públic quan l'ajuntament consideri necessari el seu ús preventiu dels efectes de la calor sobre la població, amb registre dels assistents i altres mesures de seguretat previstes en el pla sectorial d'esports. També en funció de les realitats municipals, com quan l'ocupació sigui de molt baixa densitat (m² per persona).

14. Els centres d'estiu o colònies es poden continuar fent instal·lacions esportives o piscines?

Sí, però només poden obrir per a aquesta activitat, i han de tancar després, i només poden accedir les persones vinculades a aquestes activitats.

15. El tancament de les piscines afecta també a les de les zones comunitàries?

El tancament no afecta a les piscines comunitàries, que, en tot cas, han de complir amb les mesures de limitació d'aforament (2,5 m² per persona) i grups d'un màxim de 10 persones de contacte habitual.

16. Les platges s'han de tancar o es requereixen mesures més restrictives?

La normativa no preveu el tancament permanent de les platges, però es recomana a l'ajuntament un reforç del control del compliment de les mesures de seguretat, especialment dels aforaments per a evitar aglomeracions, garantint les distàncies de seguretat entre persones o grups de persones i altres mesures descrites en el pla sectorial de zones de bany. Així mateix, cal limitar l'assistència al grup de convivència habitual.

17. Quin horari cal establir per a terrasses, bars i altres locals, tenint en compte que es prohibeix l'activitat d'oci nocturn?

Correspon als ajuntaments, en funció de les característiques municipals, establir un horari de tancament de terrasses, bars i altres locals similars, que garanteixi que no hi ha activitat d'oci nocturn.

18. La restricció d'activitats culturals, d'espectacles públics, recreatives, esportives i d'oci nocturn, afecta també a les activitats de joc (bingos, casinos i salons de joc)?

Sí, en el tancament de les activitats s'inclouen les de joc per analogia amb les altres especificades en les normes.

19. Per què les biblioteques i els museus sí que poden estar oberts?

Està permesa l'obertura de biblioteques i museus amb una funció preventiva respecte a persones vulnerables, especialment respecte als efectes de la calor.

20. Està prohibida la realització de qualsevol activitat extraordinària o de caràcter temporal de tipus cultural, espectacle públic, recreativa, esportiva i d'oci nocturn?

Sí, es prohibeixen totes les activitats extraordinàries i de caràcter temporal de tipus cultural, espectacle públic, recreatiu, esportiu i d'oci nocturn.

21. Quines activitats es poden sotmetre a l'autorització prèvia del Comitè de Direcció delPROCICAT?

La norma indica que els ajuntaments poden, amb l'autorització prèvia del Comitè de Direcció delPROCICAT, habilitar espais adequats, incloent equipaments culturals, socials, educatius o esportius, sempre respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva (bàsicament, el compliment de la distància de seguretat interpersonal i l'ús de la màscara), amb hora concertada i registre de dades de contacte. La sol·licitud de possible excepció al que s'estableix en aquest apartat, respecte a les activitats prèviament autoritzades o en les noves, han de dirigir-se al correu delCECAT(Centre d'Emergències de Catalunya).

22. Quines són les característiques d'un recinte tancat segons el que s'estableix les resolucions?

Qualsevol edifici, instal·lació o espai a l'aire lliure delimitat per tancaments, particions o altres elements perimetrals específicament instal·lats per a crear aquest espai, amb passos o portes per a accedir o sortir. Quant a les terrasses, es consideren un espai tancat quan té més de dues parets o tancaments laterals i sostre.

23. Es poden consumir aliments i begudes en les reunions i trobades en l'espai públic?

En les reunions i trobades al carrer i altres espais públics, s'ha d'evitar el consum d'aliments i begudes ja que impedeix complir l'obligació de portar màscara. No obstant això, no s'impedeix el consum de líquids necessaris per a combatre els efectes de la calor.

24. Aquesta limitació a grups de 10 persones, afecta també l'exercici d'esdeveniments esportius o competicions esportives?

No, respecte a les persones vinculades directament a la competició esportiva.

25. Què és el grup de convivència habitual?

Es refereix al grup de convivents estrictes i les persones amb necessitats de cura del nucli familiar o nucli més estret de relacions i que no viuen en el mateix domicili. Pot incloure també cuidadors i suport imprescindibles per a prevenir conseqüències negatives de l'aïllament social.

tracking