Diari Més

Medi Natural

Només el 38% de les masses d'aigua a Catalunya estan en bon estat ecològic

Ecologistes en Acció demana abordar la mala qualitat de les aigües a la costa de Tarragona

La platja de Llevant de Salou amb només algunes persones passejant vora el mar.

Els núvols i la pluja frenen l'afluència de banyistes a les platges de la Costa DauradaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ecologistes en Acció denuncia que només el 38% de les masses d'aigua a Catalunya estan en bon estat ecològic. És a dir, que un 62% no ho estan, la qual cosa «incompleix greument» la Directiva Marc de l'Aigua. Segons informa l'entitat, entre el 2015 i el 2018 només han detectat millores als rius, zones humides i costaneres, i en uns percentatges «extremadament escassos». Per contra, els embassaments i les aigües subterrànies han empitjorat. Segons els ecologistes, la política d'aigua de la Generalitat ha estat fins ara «insuficient»i exigeixen que s'asseguri la disponibilitat dels béns comuns per a les futures generacions «amb la seriositat i el compromís que requereixen el context d'emergència climàtica i d'imminent col·lapse ecològic».
La Directiva Marc de l’Aigua fixava el 2006 que per al 2016 totes les masses d'aigua havien d'aconseguir el bon estat ecològic. En cas de no assolir-lo, s'havia de justificar acuradament i es fixava un últim termini per a l'any 2027.

Davant l'evolució de les dades generals de les aigües superficials, subterrànies i costaneres, l'organització ha presentat un centenar d'al·legacions al Document Provisional d'Esquemes Importants (EPTI 2019) presentat per l'ACA i el departament de Territori i que es considera com un document «clau»per al coneixement i la discussió pública dins el procés de planificació hidrològica.

Entre els casos que demanen abordar de forma prioritària hi ha l'elevada contaminació dels aqüífers o la mala qualitat de les aigües a la costa de Tarragona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, a causa de la gran densitat de població humana, la industrialització, i la «insuficient depuració i deficient sanejament de les aigües residuals».

També apunten que els contaminants industrials causen «greus impactes»ambientals sobre rius i citen com a exemple l'incendi el desembre del 2019 d'una planta de tractament de residus perillosos a Montornès del Vallès (Vallès Oriental) i l'abocament de compostos químics al riu Besòs.

tracking