Diari Més

Les sanitàries seran les més perjudicades pel coronavirus

Alerten de possibles depressions i trastorns

Professionals sanitaris es protegeixen abans d'estar en contacte amb un malalt de coronavirus

Metges i infermers de Tarragona denuncien la falta d'equips de protecció i de proves diagnòstiquesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les professionals sanitàries que han treballat intensament durant els mesos de la pandèmia seran les més perjudicades pel doble paper que, majoritàriament, assumeixen en el treball i també a casa, atenent i organitzant a majors i petits.

Així ho ha dit la neuropsicòloga Ana Escanilla, portaveu de l'Agrupació de Psicòlegs de Catalunya, que ha alertat no sols de la possible aparició de depressions sinó també de trastorns per estrès posttraumàtic, després de viure situacions de gran angoixa i que poden trigar mesos, i fins i tot anys, a aparèixer.

Els símptomes del trastorn d'estrès posttraumàtic en general s'agrupen en quatre tipus: records intrusius, evasió, canvis en el pensament i en els estats d'ànim, i canvis en les reaccions físiques i emocionals, i poden variar amb el pas del temps o segons la persona.

El fet que els sanitaris en general sàpiguen que a la tardor, o abans, pugui produir-se de nou una situació de pandèmia similar a la viscuda tampoc ajuda al fet que es relaxin i busquin consell psicològic, ha indicat la neuropsicòloga.

«Estan obligats a estar al peu del canó i amb les vacances d'estiu condicionades al que pugui passar a la tardor», ha indicat.

Al seu judici, les autoritats sanitàries haurien d'haver recorregut a la llarga experiència de l'organització Metges Sense Fronteres (MSF), que obliga el seu personal a tenir una entrevista amb un psicòleg cada setmana, la qual cosa facilita la detecció de possibles traumes quan apareixen els símptomes.

En MSF tenen «grans experts en aquest tema» i un protocol d'actuació, que podia haver vingut molt bé a l'hora d'afrontar l'atenció psicològica als sanitaris, especialment a moltes dones, que han vist com a la doble jornada ja habitual ara s'afegia el component angoixant de portar un possible contagi a casa.

«La població femenina de la sanitat, des de doctores, infermeres, auxiliars a zeladores, administratives i netejadores serà la gran afectada per la pandèmia de la COVID-19 a nivell psicològic», ha sentenciat.

Després de jornades de dotze hores o més, les sanitàries han arribat a les seves cases, on es trobaven amb fills als quals ajudar en els estudis o amb pares i mares majors als quals atendre.

Els hotels per a sanitaris s'haurien d'haver posat immediatament a la disposició del personal sanitari, en la seva opinió, perquè hi hauria desestressat en gran manera a aquestes professionals.

«Hauríem d'haver tingut un exèrcit de psicòlegs des del primer minut, atenent sanitaris i pacients, fins i tot durant el més àlgid de la pandèmia», ha argumentat.

tracking