Diari Més

Societat

El 12,5% dels pares reconeix haver pegat els fills durant el confinament a Catalunya

Save the Children alerta d'un probable augment del maltractament infantil en confinament tot i la baixada de notificacions

Un carrer de Reus el primer dia de desconfinament d'infants

Nens i nenes omplen els carrers de Tarragona en el primer dia de desconfinament de menors de 14 anysOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Save the Children ha alertat que durant el confinament han pogut augmentar els casos de maltractament infantil, tot i que s'hagin produït menys notificacions. El responsable de Polítiques d'Infància de l'organització a Catalunya, Emilie Rivas, ha lamentat que els nens no han estat en el focus de les decisions i ha alertat de la dificultat de veure i detectar un tipus de violència que passa a l'interior de les cases. Segons una enquesta pròpia, el 31% dels pares i mares a Catalunya asseguren haver viscut situacions de tensió o conflicte amb els fills en confinament i un de cada quatre afirma haver perdut els nervis en alguna ocasió, arribant a cridar o a insultar el menor. A més, el 12,5% admet haver pegat el seu fill en aquest període.
El telèfon d'Infància Respon va rebre 950 trucades a l'abril, un 32% menys que al gener (1.401). Save the Children ha alertat que la preocupant baixada de notificacions durant el confinament mostra el poc coneixement o accés al telèfon. L'organització ha destacat que menys notificacions no vol dir menys casos, «sinó que aquests no estan sent detectats, impedint, per tant, que els nens i nenes puguin ser protegits».

D'altra banda, mentre que al gener la Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament Infantil (UDEPMI) va obrir 276 nous expedients, a l’abril només n’hi va haver 52, un 81% menys. «Un infant que passa 24 hores del dia i 7 dies de la setmana amb la persona que l’agredeix no podrà agafar el telèfon i trucar, per això és necessari adaptar aquests canals de notificació», ha explicat Rivas.

L'organització ha apuntat altres factors de risc com l'estrès, l'ansietat, la inestabilitat laboral, la preocupació econòmica i menys factors de protecció com són l'escola, la xarxa comunitària, els amics, les activitats d'oci i temps lliure. En aquest sentit, ha apuntat que estudis i experiències prèvies a la Xina mostren que durant el confinament els factors de risc augment, alhora que van desapareixent els de protecció, i per això es fa palès el probable augment de casos de maltractament infantil.

Davant d'això, ha demanat l'aprovació a escala estatal de la Llei de protecció integral enfront la violència contra la infància i el desenvolupament posterior de la seva estratègia. A Catalunya, adaptar el telèfon d'Infància Respon a les necessitats dels infants, per exemple creant un WhatsApp; campanyes de sensibilització perquè no es toleri cap forma de maltractament infantil i per donar a conèixer els canals de notificació, més formació per a professorat i educadors per detectar casos i posar en marxa formacions en criança positiva amb perspectiva de gènere en els cursos de preparació al part, postpart i d'altres.

tracking