Diari Més

Salut

Catalunya ha fet uns 434.000 test PCR, d'ells uns 75.000 en residències

Des de la setmana passada s'han realitzat més de 8.000 PCR al dia als CAP del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu-Aran

Una infermera fent una prova PCR a una pacient al CAP de Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona, en el primer dia de la fase 1.

Els CAP de les tres regions en fase 1 comencen a fer proves PCR als pacients amb símptomesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sistema sanitari de Catalunya ha realitzat fins avui uns 434.000 test PCR des de l'inici de la pandèmia, dels quals uns 75.000 en residències geriàtriques, segons dades facilitades avui dilluns pel director de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat.

Des de la setmana passada, els metges d'Atenció Primària han prescrit entre 5.000 i més de 8.000 proves PCR al dia, bàsicament en les zones que estaven en la fase 1, Alt Pirineu-Aran, Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona.

Fabregat ha indicat que la capacitat total de fer els tests PCR és d'uns 17.000 al dia, pel que estan «preparats» per quan passin a la fase 1 altres regions sanitàries, especialment les de l'àrea metropolitana de Barcelona, que continua aquesta setmana en fase 0 avançada.

Aquests tests diagnòstics tenen com a objectiu la detecció directa de la presència del coronavirus, la seva identificació i aïllament de forma precoç dels casos amb infecció aguda, així com dels contactes.

El Govern ha anunciat avui dilluns que farà un milió de test serològics per conèixer la immunitat de la població catalana davant de la Covid-19, especialment dels col·lectius sanitaris, persones diagnosticades positives sense confirmació de PCR i professionals essencials no sanitaris.

També es faran estudis a altres poblacions sentinella i àmbits territorials, en diverses onades de test, «que permetin complementar les dades sobre la penetració de la Covid-19, així com de la seva evolució», ha informat en un comunicat el departament de Salut.

Un subgrup de població essencial serà el personal sanitari, que farà el Servei Català de la Salut (CatSalut) i que permetrà determinar el percentatge de personal sanitari que ha superat la infecció per coronavirus als hospitals, centres sociosanitaris i residències de gent gran.

Fabregat ha explicat, d'altra banda, que Salut està estudiant les dades de l'estudi de seroprevalença desenvolupat pel Ministeri de Sanitat i l'Institut de Salut Carles III per saber com el poden «ampliar» i tenir «una foto més real» del territori de Catalunya.

L'estudi del Govern central va analitzar uns 9.000 casos a Catalunya, d'un total d'unes 60.000 persones a tot Espanya, una xifra que ara Salut vol ampliar.

Els tests serològics s'han comprat a l'empresa Abbott al preu d'uns 5 euros cadascun, ha precisat Fabregat.

tracking