Diari Més

Estat d'alarma

La Generalitat demanarà que es mantingui el confinament total a Catalunya amb la pròrroga de l'alarma

Budó avisa que seria un «desastre» que «un desconfinament mal planificat avui fos preludi» d'un segon confinament total

La consellera de Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

La consellera de Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat demanarà al govern espanyol que es mantingui el confinament total a Catalunya amb la nova pròrroga de l'estat d'alarma. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, han advertit durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimecres que el Procicat té previst sol·licitar a l'Estat una pròrroga del confinament total. La consellera ha avisat que seria un «desastre» que un «desconfinament mal planificat avui» fos «preludi» d'un segon confinament total. Buch ha afegit que la «pitjor notícia» seria que l'esforç i el sacrifici fet fos «en va» i no servís «per a res» si hi ha un relaxament que provoca un rebot de la corba del coronavirus: «És millor allargar el patiment que no pas tenir rebrots».
Budó ha apuntat que hi ha «incertesa» amb Madrid perquè no se sap fins on arribarà el desconfinament, si serà gradual, amb quines condicions, quins treballadors o quins sectors hauran de treballar. «És imprescindible una bona planificació per fer un bon desconfinament planificat», ha subratllat la consellera.

La portaveu també ha apuntat que els dos «enemics» són «les presses i la imprudència», i per això ha reiterat que, davant d'una recaiguda, cal garantir el millor moment per aplicar el desconfinament a Catalunya. Finalment, Budó ha carregat contra la «recentralització» de l'Estat: «És una mesura innecessària que es demostra ineficaç i poc àgil en resolució de la pandèmia».

Per la seva banda, Buch ha alertat del «risc» que suposaria que l'Estat aixequés el confinament total i apliqués ja un desconfinament: «Tots patim, però hi ha un bé preuat major, que és que l'esforç i el sacrifici fets fins ara, l'estrès i l'angoixa, potser no serveix per a res i ha estat en va». Segons el conseller, si no s'aguanta el confinament i no es manté l'objectiu d'evitar que es propagui el virus i el sistema sanitari no col·lapsi, podria haver-hi un «rebot», tal com ha recordat que ja ha passat a Xina i Itàlia: «Seria la pitjor notícia».

Tot i això, Buch ha apuntat que al Govern no s'ha acordat cap termini per allargar el confinament total: «Demanem la pròrroga però no amb un termini màxim, les dades ho marcaran». El conseller confia que l'Estat avali aquest allargament de la situació i que «protegeixi» Catalunya». Però si el govern espanyol «s'hi nega», Buch ha advertit que la Generalitat «prendrà decisions». «No estarem quiets», ha afegit sense cap concreció.

En la mateixa línia, el president, Quim Torra, ha lamentat que el Govern no hagi rebut cap pla ni cap proposta de l'executiu de Pedro Sánchez sobre com obrirà l’activitat. «No tenim tests. Les UCI’s saturades. No podem permetre arriscar la salut a milers de treballadors que hagin de tornar a la feina. Rigor, planificació i responsabilitat», ha dit en un tuit aquest migdia.

Dades policials

Buch també ha informat de tres actuacions policials a requeriment sanitari o judicial; 10.805 persones i 10.056 vehicles identificats en les darreres 24 hores, a més de nou detencions i 2.694 actes de denúncia. S’ha denunciat un establiment i no s'ha executat cap tancament de local.

tracking