Diari Més

Unió de Pagesos demana habilitar d'«urgència» la verema en verd i una destil·lació de crisi amb finalitat sanitària

El sindicat també reclama mesures per gestionar els excedents de la DO Cava per fer front a la crisi de mercat

Imatge del coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball

Unió de Pagesos convoca tractorades a Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses el 21-DACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos denuncia la «greu situació» que viu el sector vitivinícola català com a conseqüència dels excedents en el marc de la DO Cava, de les dificultats comercials arran del Brexit i dels aranzels imposats pels Estats Units als vins europeus, agreujada ara per les dificultats de consum i de mercat pel coronavirus. En aquest sentit, el sindicat ha demanat a la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que traslladi al Ministeri la «urgència» d'habilitar per aquest any, abans del 15 d'abril segons marca la normativa, la mesura de la verema en verd. El sindicat també reclama que el Ministeri destini fons estatals per a una destil·lació de crisi per a usos sanitaris i que habiliti mesures per gestionar els excedents de la DOP Cava.
Tenint en compte que «el mercat es troba aturat» i la probabilitat que «el consum del vi es redueixi substancialment al no ser un producte de consum bàsic», Unió de Pagesos demana a la consellera que traslladi al Ministeri d'Agricultura la «urgència» la mesura de la verema en verd, ja prevista en el Pla de Suport Vitivinícola de l'Estat espanyol (PASVE), finançada al 100% amb fons comunitaris i «per a la qual només caldria reservar part del pressupost del PASVE». «Seria una mesura voluntària per als viticultors, que els compensaria pel fet d'eliminar el raïm de determinades parcel·les quan encara és verd, de manera que es reduiria la producció», segons assenyala l'organització agrària.

Una altra proposta que Unió de Pagesos ha traslladat a la consellera és que adreci la petició al Ministeri de destinar fons estatals per a una destil·lació de crisi, a un preu «suficient» per «sostenir els preus pagats als viticultors pel raïm i pel vi». El sindicat proposa que l'alcohol obtingut es destini a usos sanitaris per a la lluita contra la covid-19.

El sindicat, a través d'Unió d’Unions, ja va fer arribar el 3 d'abril una comunicació al Ministeri d'Agricultura amb aquestes peticions pel que fa a la verema en verd i la destil·lació de crisi amb destí sanitari. De fet, Unió de Pagesos demana al Ministeri que es corresponsabilitzi de l'excedent creat en l'àmbit de la DO Cava, ja que «entre el 2017 i el 2019 no va escoltar les recomanacions del Consell Regulador de no autoritzar noves plantacions de vinya en el seu àmbit geogràfic».

Per pal·liar la situació del cava, Unió de Pagesos ja va demanar fa setmanes l'adaptació dels rendiments productius de la vinya i del rendiment de premsa dels cellers per a la verema del 2020, amb l'obligatorietat d'utilitzar most concentrat d'origen cava per al licor d'expedició, de comunicar l'inici i la fi de la recol·lecció en l'àmbit de parcel·la al Registre Vitivinícola de Catalunya (RVC), i de que el registre de pesades a l'RVC on-line fos al moment.

Unió de Pagesos recorda que els més de 60 milions de litres d'estocs a mans dels operadors de la DO Cava, que poden superar els 80 milions de litres abans de la pròxima verema, se situen molt per sobre dels 45 milions de litres de necessitats reals de la DO.

tracking