Diari Més

Política

Els diputats al Parlament donaran el 25% del seu sou a la lluita contra el coronavirus

La Mesa admet a tràmit la reforma exprés del reglament de JxCat per poder fer plens telemàtics

Un moment de la votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos.

El Parlament dona llum verda a la tramitació dels pressupostos amb l'abstenció dels comunsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Parlament ha admès a tràmit la proposició de llei de JxCat per reformar de manera exprés el reglament i poder fer plens telemàtics durant la pandèmia de la covid-19. Una proposta que ha provocat malestar a ERC. La Mesa també ha acordat aquest dimarts demanar als 135 diputats i diputades del Parlament que donin el 25% del sou net de l'abril a la lluita contra la covid-19. Es tracta d'una mesura que a nivell quantitatiu és equivalent a les dietes per desplaçament que cobren els diputats, uns 250.000 euros mensuals. De fet, la Mesa de la setmana passada ja va instar els diputats a donar les dietes per desplaçaments del sou del març a la lluita contra el coronavirus.
Aquest dimarts, la Mesa ha acordat com a novetat que els diputats hagin de publicar en la seva fitxa de la pàgina web del Parlament on han destinat els recursos equivalents al 25% del seu sou.

L'òrgan del Parlament ha decidit fixar en el 25% la reducció dels diputats perquè, d'aquesta manera, suposa treure el mateix percentatge a tots els diputats, ja que les dietes es cobren en funció del territori on viu cada electe.

En la reunió de la Mesa d'aquest dimarts, el president del Parlament, Roger Torrent, també ha exposat la seva proposta de destinar més de 2 MEUR no executats del pressupost de la cambra del 2019 al Departament de Salut. I s'ha quedat que el departament d'Oïdoria de Comptes i Tresoreria del Parlament treballarà sobre aquesta proposta, segons han informat a l'ACN fonts de la presidència del Parlament.

D'altra banda, la Mesa ha admès a tràmit la petició de JxCat de tramitar per lectura única, és a dir per via exprés, una proposició de llei de reforma del reglament del Parlament per permetre de manera imminent plens telemàtics durant la pandèmia de la covid-19. Ara, aquesta proposta continua la seva tramitació a la Junta de Portaveus, que és qui decidirà quan s'inclou a l'ordre del dia dels plens ordinaris. Segons va aprovar la Mesa, es poden celebrar plens durant la crisi del coronavirus amb presència màxima de 21 diputats i vot delegat.

La proposta de JxCat ha provocat malestar a les files d'ERC, que ha retret al grup de Quim Torra que presenti una proposta pròpia de reforma del reglament. Així mateix, els republicans han reclamat que s'excloguin els «interessos partidistes» en un moment d'excepcionalitat.

tracking