Diari Més

S'obriran tots els laboratoris de recerca catalans per fer més de 100.000 tests ràpids

Torra critica la Moncloa pels problemes per comprar material sanitari: «No podem esperar res de Madrid, no n'arriba res»

Imatge del laboratori de l'Hospital Clínic que fa proves de coronavirus.

Imatge del laboratori de l'Hospital Clínic que fa proves de coronavirus.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que el Govern obrirà tots els laboratoris dels centres de recerca perquè puguin fer-se més de 100.000 tests ràpids d'aquí a unes setmanes. En una entrevista a SER Catalunya aquest dimecres al matí, Torra ha afegit que l'executiu té «pràcticament llest» aquest programa per detectar casos de coronavirus. El president també ha criticat el govern espanyol pels problemes per comprar material sanitari: «No podem esperar res de Madrid perquè no n'arriba res». Torra ha constatat que, dels subministraments que s'han demanat a l'Estat, només n'han arribat entre un 8 i un 10% de tot el material sanitari que utilitza la Generalitat. «Ens estem buscant la vida al mercat internacional», ha afirmat.
Torra ha destacat la importància de l'obertura dels laboratoris per crear tests ràpids, després d'haver canviat equips i comprat reactius a fora. El president ha insistit que cal «mobilitzar tots els recursos de Catalunya». En aquest sentit, ha fet una crida a les empreses químiques i farmacèutiques, i totes les que creguin que poden ajudar a elaborar i fabricar productes urgents, a contactar amb la Generalitat per coordinar-ne la gestió.

El cap de l'executiu ha estat crític amb els recursos sanitaris que envia Madrid: «Si ens haguessin arribat 100.000 tests ràpids, jo seria el primer en sortir al balcó de la Generalitat a fer un 'visca' gegant, però no ens ha arribat cap test per part del govern espanyol», ha lamentat. Torra ha explicat que la Generalitat aporta el 90% dels recursos de material sanitari, pel 10% restant que arriba de l'Estat.

Segons ha assegurat, més de 50.000 de tots els PCR els ha fet el Govern, després de «buscar-se la vida» al mercat internacional, i a través de les 1.100 empreses que ofereixen tecnologia, material i capacitat de producció per fer front a la pandèmia. D'aquestes, avui se'n podrien homologar dues per a crear respiradors. Torra ha indicat que a Catalunya s'han fet unes 50.000 proves de PCR, i que avui es començaran a distribuir 25.000 tests ràpids. Tot i això, ha advertit que «no n'hi ha ni per començar», si es vol gestionar la crisi com han fet els països que «se n'han sortit».

Torra també ha alertat que tot el que no pugui produir-se des de Catalunya serà «molt difícil» de trobar a escala internacional les properes setmanes, perquè països com França o Estats Units ofereixen més diners a les empreses per un mateix producte. El president ha posat com a exemple que una mascareta que valia 20 cèntims abans que esclatés la crisi del coronavirus ara té un cost de 1,20 euros. Torra també ha subratllat que tenir un milió de mascaretes només dona cobertura als hospitals catalans per a tres o quatre dies: «El volum de productes que necessitem és enorme».

El president de la Generalitat s'ha mostrat esperançat perquè, «si tot passa com ha de passar», s'hauria de poder tenir prou material per no haver-se de preocupar «pel demà passat» i tenir una setmana de marge. «Si això passa tindrem un temps preciós que no hem tingut davant les urgències, per organitzar-nos millor», ha conclòs.

tracking