Diari Més

Salut

Alerten que hi podria haver gent «passant l'infart a casa per por a ser ingressats»

Els caps de cardiologia de tots els hospitals catalans recorden que els centres «segueixen preparats» per atendre les malalties cardiovasculars agudes

Porta d'entrada principal a l'hospital Joan XXIII de Tarragona

Infraestructures adjudica la redacció del projecte del nou hospital Joan XXIIICristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos experts han alertat que hi podria haver gent que estigués passant un infart a casa seva «per por a trucar el 112 o ser ingressats» per la crisi del coronavirus. En una carta signada per tots els Caps de Servei de Cardiologia, Responsables d'Hemodinàmica i Responsables d'Unitat Coronària de centres catalans, han apuntat que les malaltes cardiovasculars són la principal causa de mort a Catalunya i demanen que «no s'abandoni com si haguessin desaparegut d'un dia a l'altre».

Els cardiòlegs avisen que alguns infarts arriben «massa tard i amb complicacions greus» als hospitals. Els experts recorden que els hospitals «segueixen preparats» per atendre malalties cardiovasculars agudes «amb el mateix nivell d'excel·lència de sempre».

Segons expliquen a la carta, algunes de les complicacions com són la mort sobtada, la ruptura cardíaca o un infart extens que deixa el cor pràcticament sense força per a bategar s'havien aconseguit reduir «de forma molt significativa» amb la posada en marxa del Codi Infart a Catalunya fa 10 anys. «No podem permetre tirar 10 anys enrere i despullar un Codi Infart que ha salvat tantes vides», alerten.

A més, han apuntat que en relació al descens del nombre de pacients d'infart també es deu a què el confinament manté a la població «bastant immòbil» i, per tant, permet que les artèries coronàries estiguin «menys estressades».

tracking