Diari Més

Societat

El Govern apuja les tarifes públiques de les residències per a dependents severs

L'objectiu és arribar als preus residencials dels grans dependents en un màxim de dos anys

Les dones tenen més probabilitat d'acabar en una residència.

Les persones amb rendes altes moren més a casa i les pobres, en residènciesSabine van Erp/Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha publicat una nova ordre que suposarà un increment d'un 5,8% de les tarifes públiques de les residències per a dependents severs. El Govern assumirà el cost del 2019, calculat en 14,2 MEUR. L'objectiu és que les tarifes residencials dels usuaris amb grau 2 (dependència severa) s'igualin amb les de grau 3 (gran dependència) en un termini màxim de dos anys. La plaça costarà 1.869,41 euros en les dues categories. Aquesta pujada permetrà millorar la qualitat assistencial i també les condicions laborals dels treballadors d'aquest sector. El departament argumenta que les exigències d'atenció a un usuari de grau 2 i de grau 3 cada cop són més semblants, ja que ambdós acostumen a ser perfils de malalts crònics de complexitat i discapacitat similar.

Els usuaris de grau 2 ja representen el 50% del total de persones que es troben en residències. L'any 2012 eren el 35%. En canvi, els de grau 3 han passat de ser el 65% al 50. Fins ara, la cartera de serveis socials del 2011 establia una tarifa diferent, amb una diferència d'uns 300 euros entre els diferents graus.

A Catalunya existeixen 39.936 places residencials que reben finançament públic i que donen cobertura al 8,3% del total de persones majors de 80 anys. És una dada superior a la de qualsevol comunitat autònoma.

El Govern assumeix el cost d'aquest increment a l'espera que l'executiu espanyol augmenti el finançament de l'atenció a la dependència a les comunitats autònomes, congelat des del 2011. Aquest any s'han invertit uns 1.550 MEUR. La Generalitat aporta el 88% dels recursos públics tot i que la Llei de dependència estableix que s'hauria de finançar a parts iguals.

tracking