Diari Més

El Suprem rebutja que els condemnats hagin de complir la meitat de la pena per poder sortir en tercer grau

Argumenta que l'aplicació de l'article 36.2 no pot servir per evitar anticipadament decisions de l'administració penitenciària

Els encausats de l'1-O, al centre de la sala del Suprem el 12 de febrer del 2019.

presos polítics, encausats, judici 1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sentència del Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de la fiscalia perquè els condemnats a presó hagin de complir la meitat de la pena per poder ser classificats en tercer grau penitenciari, que implica sortir de la presó de dilluns a divendres durant el dia i també els caps de setmana complets. El Suprem argumenta que l'aplicació de l'article 36.2 del Codi Penal que esgrimeix la fiscalia no pot ser interpretada com un «mecanisme jurídic per evitar anticipadament decisions de l'administració penitenciària», sinó que serveix per preservar els bens jurídics violentats, i això està garantit per les penes d'inhabilitació. És a dir, que els condemnats no podran tornar a assumir responsabilitats públiques i no podrien repetir els mateixos delictes. A més, recorda que la fiscalia pot recórrer en el seu moment classificacions en tercer grau que consideri prematures.

En definitiva, el Suprem rebutja anticipar-se a decisions de l'administració penitenciària. Creu que l'article 36.2 no està pensat per això, i recorda que les hipotètiques classificacions en tercer grau poden ser recorregudes i poden ser objecte de revisió per part dels tribunals.

En aquest sentit, conclou que la capacitat jurisdiccional per revisar decisions administratives en l'àmbit penitenciari que es considerin contràries a dret és «la millor garantia» que el compliment de les penes «s'ajustarà a un pronòstic individualitzat de compliment i progressió».

tracking