Diari Més

Política

Puigdemont veu «evident» que l'Estat vol penjar-li la «llufa del terrorisme per a una tercera euroordre»

El líder de JxCat considera una «fantasia pura i dura» vincular l'independentisme amb la violència i afirma que està «preparat» per afrontar una nova petició d'extradició

Pla curt de l'expresident Carles Puigdemont en un moment de la roda de premsa a Brussel·les el 4 de maig del 2019.

Puigdemont denunciarà per prevaricació els membres de la JECACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont veu «evident» que l'Estat espanyol intenta penjar-li «la llufa» del terrorisme per «marcar la casella per a una tercera euroordre». En una entrevista a 'El Matí' de Catalunya Ràdio, Puigdemont ha descrit com una «fantasia pura i dura» vincular l'independentisme amb la violència o el terrorisme, i ha negat cap mena de contacte per planificar accions violentes, com apuntaven alguns mitjans citant la investigació de l'Audiència Nacional. «És un deliri pensar que el president Torra, jo mateix o en el conjunt de l'independentisme algú hagi tingut la temptació de provar una cosa que sabem que és un fracàs», ha dit. Puigdemont ha admès ser «plenament conscient» i estar «preparat» per afrontar una nova petició d'extradició.

Puigdemont ha insistit que no ha tingut «cap tipus de relació» ni «cap tipus de material sensible» que tingui «res a veure amb la informació que s'ha filtrat» en alguns mitjans espanyols. «Si algú sap el que he escrit i anat dient tota la vida, sap automàticament que no s'ha de prendre ni la molèstia de consultar-ho», ha defensat sobre si algú l'havia sondejat per obrir vies no pacífiques per assolir la independència.

«És un deliri, una fantasia pura i dura, s'inventen coses», ha assegurat el líder de JxCat. Segons ell, ara creix la narrativa del terrorisme per provar «un camí que encara no han intentat» amb les euroordres, el de marcar aquest delicte per «empastifar». «És una bestiesa tan gran que només pot tenir aquesta utilitat», ha dit. Amb tot, ha recordat que fins i tot en aquest escenari, el mecanisme europeu requereix de «confiança» entre els estats abans d'entregar algú.

«Calma, hi ha partit, jugarem totes les nostres opcions, i ens defensarem», ha afirmat el qui va ser president durant l'1-O. «Si al final l'extradició és inevitable, l'afrontaré, ho tinc assumidíssim», ha afegit.

Puigdemont ha insistit que «només hi ha una via» per a la independència, que és la del «civisme i la resistència no pacífica» perquè qualsevol altra està «condemnada al fracàs» i seria un «triomf de l'Estat».

Amb tot, el líder de JxCat també ha lamentat que hagin de «justificar-se permanentment» per uns fets inexistents. «És un intent d'arrossegar-nos, justificant-nos permanentment d'una cosa que no som culpables de res. L'independentisme ja ha demostrat les seves credencials durant molts anys», ha afirmat.

Puigdemont ha admès que, com a humans, «no és fàcil resistir quan et provoquen» però ha defensat que el poble de Catalunya «ha demostrat una capacitat de resiliència admirable» que vol que continuï.

El líder de JxCat ha avalat també la via de la desobediència civil com una «via democràtica útil» per a la societat civil. «La resistència no violenta s'ha practicat en totes les democràcies del món», ha recordat Puigdemont, afegint que respecta també la decisió d'alguns sindicats de convocar vaga per a les dates properes a la sentència.

tracking