Diari Més

Òmnium i l'ANC reclamen «no cedir al xantatge» de l'Estat i construir una «resposta democràtica» a la sentència

Mauri: «Si busquen castigar els culpables de l'1-O, que vinguin a les cases dels 2 milions de persones que vam desobeir col·lectivament»

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, intervenint en l'acte final de la manifestació

Òmnium i l'ANC reclamen «no cedir al xantatge» de l'Estat i construir una «resposta democràtica» a la sentènciaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Òmnium Cultural i l'ANC reclamen «no cedir al xantatge» de l'Estat i construir una «resposta democràtica» a la sentència de l'1-O. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha advertit des de plaça Espanya que la sentència buscarà «venjança i escarni» i ha reivindicat als partits polítics i les administracions «sentit d'estat» i no perdre's en «batalles estèrils». «Construïm la resposta democràtica [...] Ho devem als presos i exiliats però sobretot ens ho devem a tots nosaltres», ha afirmat. Per la seva banda, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha demanat «no cedir al xantatge» de l'Estat i ha avisat que no faran «marxa enrere».

Paluzie també ha llegit unes paraules de Jordi Sànchez, que des de la presó ha animat a «rebutjar el xantatge al qual se sotmet a la població» amb l'empresonament dels líders independentistes. «L'1-O ens vam sentir lliures, primer vam vèncer la por i després vam vèncer l'Estat, i això és el que tard o d'hora farem», ha llegit Paluzie en nom de Sànchez i entre crits de «llibertat presos politics».

La presidenta de l'ANC també ha avisat als dirigents polítics que com més temps passi més es «dilueix» la possibilitat de preparar una resposta a la sentència de l'1-O i en aquest sentit els ha exigit «unitat».

Sobre el pronunciament del Suprem, Marcel Mauri ha enviat un avís a Madrid: «Si amb la sentència busquen castigar els culpables de l'1-O que vinguin a trucar a les cases dels 2 milions de persones que vam desobeir col·lectivament».

«Si ens condemnen per exercir els drets fonamentals, si ens condemnen a tots, que ningú no tingui cap dubte: Ho tornarem a fer», ha dit recordant Jordi Cuixart. «Quan la injustícia és la llei, la desobediència civil és un dret», ha argumentat el vicepresident d'Òmnium, que no vestia la samarreta oficial de la manifestació com a homenatge a Cuixart, que sempre feia els discursos amb camisa blanca.

Per altra banda, Mauri també ha carregat contra l'advocacia de l'estat per «no fer cas de les Nacions Unides», que van demanar a Espanya l'alliberament immediat de Cuixart. «L'hi queden dos mesos per alliberar els presos polítics, dos mesos», ha avisat Mauri en relació a Pedro Sánchez.

Tant Paluzie com Mauri han coincidit durant les intervencions a destacar també la mobilització ciutadana aquesta Diada. «Si algú pensava que aquest país es quedaria a casa avui [...] és que no ens coneixen, no saben qui som», ha dit el representant d'Òmnium. «Hem vençut el desànim», ha celebrat la dirigent de l'Assemblea davant dels milers de manifestants concentrats a la plaça Espanya.

tracking