Diari Més

Universitats

Els doctorands denuncien que les universitats es resisteixen a prorrogar els contractes fins als 4 anys

Els investigadors en formació es reuneixen en assemblea aquest dilluns per començar a organitzar mobilitzacions a l'inici de curs

Imatge d'arxiu d'un cartell amb el missatge 'Som els cervells que encara no s'han fugat', a la manifestació de doctorands.

Els doctorands denuncien que les universitats es resisteixen a prorrogar els contractes fins als 4 anysACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els equips de govern de les universitats públiques catalanes estan «enrocats» davant la pròrroga dels contractes del personal investigador en formació que preveu l'EPIF i busquen maneres per evitar-ho. Així ho denuncia la plataforma Doctorands en Lluita que, en declaracions a l'ACN, ha explicat que les universitats estan disposades a consolidar l'increment retributiu del personal investigador en formació però que són reticents a permetre prorrogar el contracte dels 3 als 4 anys. Alejandro Ramos, doctorand de la UAB, ha explicat que van signar un acord amb l'equip de govern que comprometia la universitat a prorrogar aquests contractes però que en una nova reunió se'ls va informar que s'estava estudiant la possibilitat que els contractes dels nous PIF siguin «improrrogables».

Ramos ha especificat que el col·lectiu de doctorands no va entendre el motiu pel qual la universitat havia decidit «canviar les regles del joc» i lamenta que si es consolida aquesta decisió, la pròrroga fins als quatre anys que és la seva màxima reivindicació, no es podrà complir i s'anirà contra l'EPIF i la Llei de la Ciència. D'aquesta manera, denuncien els doctorands, els investigadors en formació hauran de treballar un any sense cobrar perquè entenen que són molts pocs els qui poden acabar la tesi amb només tres anys.

A més a més, els doctorands consideren que la decisió de la UAB i la posició d'altres universitats pot comportar també l'endarreriment de les negociacions de temes que encara no estan resolts com el pagament de triennis, el dret de quitança o la fi de la dualitat estudiant-treballador. Els doctorands consideren que aquesta situació és «insostenible i insultant» perquè suposa continuar «precaritzant» la recerca. Segons han explicat els doctorands, les universitats només preveu l'increment retributiu previst a l'EPIF perquè no hi ha altra opció.

Per aquest motiu, els doctorands han convocat dues assemblees interuniversitàries a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el 26 d'agost i el 4 de setembre, amb l'objectiu de començar a organitzar mobilitzacions de cara a l'inici de curs universitari. El curs passat, el col·lectiu ja va protagonitzat protestes en forma de vaga i manifestacions, com la del 28 de maig en què uns 200 doctorands van sortir al carrer per reclamar l'aplicació de l'Estatut de Personal Investigador en Formació aprovat pel govern espanyol

tracking