Diari Més

Arqueologia

Descobreixen a Badalona restes d'una vil·la romana que exportava vi a tot l'imperi

S'hi han localitzat sitges, dipòsits, contenidors ceràmics i una espectacular llàntia de terracota en forma de gladiador, única a Catalunya

Imatge general del jaciment on s'han localitzat

Descobreixen a Badalona restes d'una vil·la romana que exportava vi a tot l'imperiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preparatius per a la construcció d'una promoció d'edificis en un solar de Badalona ha tret a la llum les restes arqueològiques d'una vil·la romana, situada en els suburbis de l'antiga Baetulo, dedicada a la producció i exportació de vi per tot l'Imperi.

Es tracta d'un jaciment de més de 2600 metres quadrats localitzat en el terreny que ocupava l'antiga fàbrica tèxtil l'Estrella, en el qual hi ha projectats 369 habitatges i una nova escola i les obres de la qual podrien començar en 2021 en funció de com avancin els treballs arqueològics.

Tal com ha explicat durant la visita l'arqueòloga del Museu de Badalona, Clara Forn, el descobriment mostra un «espai productiu» semblant al que actualment seria una «masia» i en la qual «els amos no vivien directament, sinó que la controlaven, encara que hi poguessin tenir una o dues habitacions».

El conjunt el formen els espais on es trobaven les premses de vi, diferents tipus de dipòsits, a més de les sitges on s'emmagatzemaven grans i on es macerava el vi.

«També hem trobat un altre espai pròxim a la vil·la que seria un magatzem i un espai de contenidors ceràmics per a fermentar el vi on es faria la maceració, els treballs de reparació i fins i tot on podrien dormir els treballadors d'aquesta explotació agrària», ha continuat Forn.

Segons l'arqueòloga, un dels aspectes més destacats del jaciment és una inscripció de pedra amb el nom 'Porcius' que han relacionat amb Marcus Porcius, un gran productor local lligat a la ciutat romana de Baetulo -antiga Badalona- que es dedicava a comerciar per tot l'Imperi entre finals del segle I aC i inicis de l'I dC.

Tal com ha detallat el director de la intervenció arqueològica, Iñaki Moreno, aquest empresari romà manava marcar amb el seu nom àmfores que han estat trobades pel litoral francès, a Roma i fins i tot a Londres, la qual cosa posa en relleu tant la importància de la seva figura com la possibilitat que Baetulo fos el lloc des d'on operava.

Per aquest motiu, ha explicat, «les restes dels fonaments d'aquesta vila mostren el moment en el qual aquesta s'enriqueix, es monumentalitza i es converteix en potència econòmica gràcies a l'exportació de vi».

Una altra de les peces clau de l'excavació i que també passarà a formar part del patrimoni del museu de la ciutat és un llum d'oli amb forma de 'reciari' -gladiador romà-, una «peça única» que es contrastarà ara amb les poques trobades a Roma perquè experts internacionals avaluïn el seu significat.

«També ha sortit molt de material que ens ha donat informació tant de l'època romana com d'unes altres que no teníem pràcticament coneixement, com la moderna i la medieval», ha assenyalat Forn.

Les obres van començar el passat octubre impulsades per la Generalitat i per a l'Ajuntament com a pas previ a la urbanització després que en 2012 es fes una primera excavació amb la qual van constatar la possibilitat de trobar restes arqueològiques, hipòtesis que estudien des de 2008.

La previsió és que els treballs acabin a la fi d'agost, quan els experts valoraran què pot conservar-se o traslladar-se a un espai protegit perquè pugui construir-se la promoció de pisos projectada, ja que, a diferència del centre de Badalona, aquest solar no està protegit.

«Ara el Museu de Badalona i el Departament de Cultura de la Generalitat han de determinar què cal fer amb el que s'ha trobat, si tapar-lo o si s'ha de traslladar», ha indicat el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó.

Per part seva, l'alcalde de Badalona, Álex Pastor, ha destacat «la magnitud de l'explotació agrícola» trobada i ha asseverat que «sembla que la Baetulo romana continua donant nous fruits i potser estava pràcticament a l'altura de Barcino», l'antiga ciutat romana de Barcelona.

Àmfores localitzades dins dipòsits a la vil·la romana de Badalona.

Descobreixen a Badalona restes d'una vil·la romana que exportava vi a tot l'imperiEfe

tracking