Diari Més

Judicial

La fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació per a Torra per desobediència

També reclama una multa de 30.000 euros per no fer cas a la JEC sobre els llaços grocs

El president Torra, amb la seva dona i els seus advocats, a la sortida del TSJC després de declarar.

El president Torra, amb la seva dona i els seus advocats, a la sortida del TSJC després de declarar.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia demana una pena d'un any i vuit mesos d'inhabilitació per al president de la Generalitat, Quim torra, per un delicte de desobediència a les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) sobre els llaços grocs i pancartes penjades als edificis de la Generalitat en campanya electoral. També reclama una multa de 30.000 euros per a ell. El fiscal constata que Torra va decidir desatendre la primera instrucció de la JEC tot i la seva «claredat», presentant un escrit de reconsideració «aparentment improcedent» perquè la resolució era ferma. Així mateix, afegeix que «va desatendre obertament» un segon pronunciament i va «evidenciar el seu menyspreu a acatar l'ordre» substituint la pancarta amb el llaç groc per una altra igual amb un llaç blanc.

En el seu escrit de qualificació, el fiscal argumenta que Torra va decidir desatendre la primera instrucció de la JEC «tot i ser coneixedor que la mateixa era ferma en via administrativa i que havia de procedir sense excusa ni pretext al seu estricte compliment».

Abans que vencés el termini, apunta que va presentar un escrit on demanava una reconsideració, tot i saber que era una decisió ferma. Malgrat això, la JEC el va atendre i va anunciar que prendria una nova decisió dies després. La fiscalia remarca en aquest punt que Torra va manifestar en una aparició pública a Tarragona que es negava a retirar els símbols del Palau de la Generalitat.

Després que la JEC tornés a instar-lo a retirar els llaços grocs i l'avisés que podria tenir conseqüències administratives i penals si no ho feia, Torra va presentar un nou escrit demanant la suspensió de l'acord apuntant que esperava conèixer l'opinió del Síndic de Greuges. El fiscal remarca que l'opinió del defensor, en aquest cas, «resultava intranscendent quan no inútil». A més, apunta que Torra va tenir-lo ja dies abans i que la recomendació era atendre el requeriment de la JEC.

La junta, igualment, va respondre a Torra que no suspenia l'acord. El Govern va confirmar als mitjans que no retiraria els símbols, continua la fiscalia, amb una nota de premsa on apuntava que no s'havia donat cap ordre com la que exigia la JEC. Finalment, remarca que el 21 de març, «evidenciant el menyspreu a acatar l'ordre», va substituir al balcó del Palau de la Generalitat la pancarta amb el llaç groc «per una altra idèntica amb el llaç en color blanc».

La JEC va fer un requeriment llavors al conseller d'Interior perquè els Mossos d'Esquadra despengessin tots els símbols, vista la «contumàcia» que havia demostrat el president de la Generalitat.

La fiscalia demana la multa però també la inhabilitació durant un any i vuit mesos per a l'exercici de càrrecs públics electes, ja siguin d'àmbit local, autonòmic, estatal o europeu, així com per a l'exercici de funcions de govern de qualsevol tipus. La inhabilitació comportaria també la privació d'aquestes feines o càrrecs però també dels honors que porten aparellats.

Torra: «Cal tornar a exercir i defensar cada dret negat»

Davant de la petició de la Fiscalia, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat que «cal tornar a exercir i defensar cada dret negat». En una publicació a Twitter, el cap del Govern ha acompanyat el seu comentari amb la frase pronunciada pel president d'Òmnium, Jordi Cuixart, a la darrera sessió del judici de l'1-O, 'ho tornarem a fer'.

MÉS INFORMACIÓ

Torra, davant el TSJC pels llaços grocs: «Sí, vaig desobeir»

tracking